Preskoči na glavno vsebino

Dan molitve in posta za domovino

Okrogla obletnica in nezavidljivo gospodarsko in politično stanje v državi sta bila povod, da se je zbrala skupina, ki organizira devet dni molitve in en dan posta ob kruhu in vodi. Ideja, ki se ni razširila le po Sloveniji, ampak tudi med slovenskimi rojaki po svetu, je nastala med Primorci.
Bogdan Vidmar pravi, da se lahko za domovino
posti vsak. Prepričan je, da bosta molitev in
post prinesla spremembe v družbi.
Pobuda se je rodila lani v krogu dr. Primoža Krečiča, Vrhpoljca v Ljubljani. Duhovni voditelj bogoslovcev je prepričan, da sta ravno molitev in post učinkovito zdravilo za sodobne probleme.
To se je v zgodovini že velikokrat potrdilo. “V Svetem pismu je najbolj znan primer preroka Jone. Veliko mesto Ninive se je ob Jonovem oznanilu spokorilo,” pravi Krečič. Opozarja pa tudi na primera iz zadnjih dveh stoletij: na uglednega ameriškega predsednika Abrahama Lincolna, ki je zaradi državljanske vojne razglasil nacionalni dan molitve in posta za domovino, in indijskega voditelja Mohatmo Gandhija, ki je s postom dosegel umik vojne napovedi med Indijo in Pakistanom.
Skupina prostovoljcev je na svetovnem spletu postavila svoje strani (http://nasadomovina.si), natisnila letake in plakate ter izdala knjižico. K sodelovanju je povabila tudi molitvene skupine in župnije. Dan molitve in posta za domovino se bo začel v torek, 21. junija, ob 19. uri in končal 24 ur kasneje. Pridružilo se mu bo nekaj znanih Slovencev, med katerimi najdemo tudi psihoterapevta Bogdana Žorža iz Tabora pri Dornberku. Žorž opozarja na vsestranske koristi posta: prečiščevanje telesa, izboljšanje presnove, zdravilni učinki in energetska vrednost. “Nekatere izkušnje kažejo, da s postom človek ne vpliva pozitivno samo nase, ampak tudi na svoje okolje. Tu preprosto pridemo na področje, ki ga ne moremo zadovoljivo razložiti s svojim logičnim razmišljanjem in z znanstveno-analitičnim pristopom,” trdi Žorž.
Eden od nosilcev projekta je tudi župnik v Podragi Bogdan Vidmar, ki ga poznamo tudi zaradi glasnega opozarjanja na pasti igralništva. Čeprav je osamosvojitev države prinesla velik napredek, pa ocenjuje: “Ogrožena je skrb za skupno dobro. Nekritično smo potopljeni v potrošniško kulturo. Sklicujemo se na zakonitost in se ne zmenimo za etiko, vedno bolj postajamo neobčutljivi za trpljenje bližnjih. Med nami je veliko prepirov in nestrpnosti.” Čeprav je pobuda nastala med kristjani, pa se organizatorji obračajo na vse državljane, pravi Vidmar: “Katoličani molitve in posta ne moremo imeti v svoji posesti. Oboje poznajo tudi druge kulture in religije. Post je pravica vseh državljanov, ne glede na njihovo narodno, politično in versko pripadnost. Vsak bo seveda molil, meditiral, premišljeval in se postil v skladu s svojo kulturo in versko pripadnostjo. Prepričani smo, da nas različnost bogati.” Hkrati opozarja, da pobuda ni politična: “Nočemo se opredeljevati za eno ali drugo politično opcijo. Molili bomo za vse. Molili bomo za dobro vlado.”
Dramski igralec Gregor Čušin pravi, da je bil nad idejo tako navdušen, da jo je po prihodu iz službe domov takoj sporočil ženi. “Pa čeprav se redko zgodi, da ji poročam, kaj se mi dogaja čez dan,” hudomušno pristavi. “Po 20 letih 'jamrarije' prihajamo do novega začetka. K postu so povabljeni vsi. Kdor se ne bo postil ali molil, je povabljen, da se izrazi na svoj način. Predstavljajmo si, kaj bi bilo, če bi ta dan vsi Slovenci o Sloveniji mislili samo dobro! Saj bi se svet obrnil na glavo,” meni Čušin. Politika ga sicer ne zanima, posebej, če gre za politično angažiranost. V pobudo posta in molitve za domovino pa se je aktivno vključil.
Osrednji dogodek bo 24-urna molitev z glasbo in pričevanji v ljubljanski cerkvi sv. Jožefa. Na Primorskem pa bo osrednja prireditev v Marijini cerkvi v Logu pri Vipavi. V sredo, 22. junija, se bo tam ob 20. uri začela molitev, tej pa bo dve uri kasneje sledila maša za domovino.

besedilo in fotografija:TINO MAMIĆ


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov