Preskoči na glavno vsebino

Mali slovenski aušvic

Nekajkrat sem že slišal, da so na meji med Jugoslavijo in Italijo streljali vse do leta 1991. S tem v zvezi je tudi afera vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki si je kot sodni funkcionar eno tako truplo ogledal. Nepreverjene govorice, da naj bi bil Masleša nad strelom natanko v sredino čela navdušen, je sodnik Masleša zanikal. 
Govori se, da so ubite, ki so bili v zadnjih letih Jugoslavije večinoma begunci iz tretjega ali drugega sveta, metali kar v neko brezno na sežanskem Krasu. Še večkrat pa sem slišal pripovedi, da so ubite vozili v tovarno cementa Anhovo, kjer so jih ponoči sežigali v apnenici. V resnici je šlo za Solkan. Doslej mi še nihče od pripovedovalcev ni bil pripravljen tega povedati v mikrofon, kaj šele, da bi se bil pripravljen izpostaviti z imenom in priimkom. So pa priče govorile o pobojih, kar sem objavil leta 2009 v dnevniku Primorske novice in bil deležen čudnih pogledov šefov.
Odločil sem se, da bom na tem mestu ponatisnil članek Mihe Belina, člana domoljubne organizacije Primorski panterji, ki je bil objavljen na FB, potem pa so ga zbrisali. Vsebina je izredno zanimiva in grozljiva, zato jo tukaj navajam v celoti, brez kakršnegakoli posega v besedilo. Izpustil sem le eno poved z žaljivo vsebino. Opozarjam, da ne gre za strokovno zgodovinsko besedilo, ampak publicistiko, v kateri se večkrat izrazi tudi osebno mnenje avtorja. Mnenje avtorja seveda ni hkrati tudi moje mnenje.
Ne gre za zgodovinsko besedilo, a od neprofesionalnega zgodovinarja težko pričakujemo, da bo opravil delo, ki bi ga morale stotine slovenskih zgodovinarjev, ki so za svoje delo plačani s strani države. Po mojih podatkih je bilo tako sežganih okoli 1000 trupel, večinoma pa gre za Neslovence.
Mihej Belin
ZAMOLČANA SLOVENSKA ZGODOVINA
Slovenski Auswitch
Ekskluzivno tukaj prvič objavljamo del tragične slovenske zgodovine, katero so nam skrbno tajili celih 66 let in ki v svetu nima primere.
Zgodovinopisje je poponoma zamolčalo obdobje po drugi svet. vojni na območju Goriške in celotne Primorske, kar se tiče tragike slovenskega naroda. V ta sklop sodi tudi pobivanje in sežiganje Slovencev prav do leta 1989, ko se je Slovenija pripravljala na osamosvojitev od srbskega zločinskega jarma.
Gre za solkansko apnenico, ki se je leta 1947 preimenovala v Solkanska industrija apna, "rdeča zvezda", Solkan. V njej so sežigali trupla najprej političnih zapornikov, ti so bili goriški domoljubi, ki se niso strinjali s komunističnim terorjem in potem tudi tistih, ki so jih postrelili na meji z Italijo. V solkanski apnenici so sežigali trupla od leta 1947, ko se je Primorska priključila k matici, pa vse tja do leta 1989, ko je bila Slovenija tik pred osamosvojitvijo. Vseh 42 let se je tam odvijal slovenski holokavst in celih 66 let o tem ni nihče poročal, prav do danes.
Ko so nam leta 1947 srbski gospodarji zakoličili železno mejo z Italijo, so tja poslali srbske graničarje, ki so imeli do leta 1990 ukaz streljati na vsakogar, ki poskuša pribežati čez mejo. Naj omenim, da je državo samo v prvih desetih letih zapustilo več kot 100.000 ljudi, predvsem Slovencev. V to so jih prisilile življenske razmere, katera jim je nova država Jugoslavija (Srboslavija) omogočila. Ljudem je primanjkovalo hrane, oblačil, življenskih potrebščin, zato so se odločili za prebeg na zahod, kjer jih je čakalo človeka vredno življenje. Nekaterim se je prebeg čez mejo tudi posrečil, vendar je glavnino pokosil rafal iz strojnic srbskih graničarjev. Na območju Krasa, Goriških Brd, Benečije, Matajurja, Mije in Breginjskega kota so prebežnike, ki so jih srbski graničarji postrelili, zakopali na licu mesta in veljajo danes za zamolčana množična grobišča, ki še niso obelodanjena. Vse tiste ljudi, ki so skušali prestopiti mejo na širšem goriškem, so odpeljali v solkansko apnenico (Solkanska industrija apna), kjer so izvedli sežig trupel.
Ponavljam, v tej apnenici so skoraj vsakodnevno sežigali trupla od leta 1947 pa vse tja do leta 1989, ko so tam sežgali zadnje truplo. Pepel, ki je nastal od trupel so pomešali med apno in cement in tega so uporabljali pri gradnji Nove Gorice. Za to nalogo je bil zadolžen Ivan Maček – Matija. S tem pepelom so gradili stanovanjske bloke, predvsem na Gradnikovi in Cankarjevi ulici. Ne samo, da je mesto Nova Gorica sezidana iz pepela ljudi, mesto tudi stoji na goriškem pokopališču. 
Delavci, ki so bili zaposleni pri upravljanju z omenjenimi pečmi v solkanski apnenici, so bili preverjen kader, njihovi šefi pa so bili srbske narodnosti in agenti srbske obveščevalne službe (KOS). Pri tem njihovem grozovitem početju, jim je zvesto pomagala njihova Udba. Koliko ljudi so sežgali v solkanski apnenici v 43 letih ni znano, vsekakor pa gredo številke v stotisoče. Holokavst nad Slovenci, ki ga je izvajal srbski agresor in obenem okupator in ki se je dogajal celih 43 let nima primera v svetu. 
Prilagam slike solkanske apnenice in peči, v katerih so sežigali trupla.



Komentarji

  1. uh Tino, zdaj pa že pretiravaš....

    OdgovoriIzbriši
  2. Vojaki so res streljali,
    a ne na mejnih prehodih. Vsak nekaznovan Jugoslovan je od II. polovice šestdesetih lahko po redni poti dobil potni list in potoval v tujino po mili volji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cene 28.avgust 2013.

      V šolskem letu 1948. in 1949. sem kot mlad gimnazijec Gimnazije v Šempetru pri Gorici stanoval v t.im. Coroninijevi vili nad Šempetrom, ki je bila preurejena kot dijaški dom.
      Lahko vsem zagotovim,da smo v prvih letih po priključitvi pogostokrat ponoči slišali iz smeri it./jug. meje streljanje. In ne samo to: spominjam se,da so nam nekoč priporočili ( vodstvo doma ! ) naj si gremo v šempetersko mrtvašnico ogledati trupla ljudi, ki so predhodno noč poskušali zbežati preko meje.
      In dejansko sem v mrtvašnici videl pet trupel.Vsa so bila odkrita in vsak je imel sredi čela rdečo piko od metka.Tega do danes nisem mogel pozabiti.





      Izbriši
    2. ali se lahko, prosim, slisiva ali piseva? Mi posljete svoj mail? Lahko off-the record. Tino Mamić, tino.mamic@gmail.com

      Izbriši
  3. Bolane izmišljotine!
    Živel sem v Novi Gorici tik ob meji z Italijo in se spominjam vsaj od l. 1975 naprej, kako je to izgledalo. Res je bilo nekaj prebežnikov, večinoma z juga Balkana, nekaj je bilo tudi vzhodnih Evropejcev. Kadar so koga ulovili, je bil za nas otroke, ki smo se kar naprej preganjali po grmovjih okrog meje (takrat smo večino časa preživeli zunaj), cel show, ko so jih peljali ujete. Vsekakor nismo mogli razumeti, zakaj se plazijo skozi tunel Korna ali grmovje na Kostanjevici (tam so se res skrivali graničarji), če pa si lahko marsikje gladko preskočil mejno ograjo in se izgubil med hiše na italijanski strani.
    Nekoč so res nekoga ustrelili, mislim da je bilo nekje v Podmarku, a je stvar veljala za tragedijo, ljudje so bili zgroženi. Graničar je bil z juga Jugoslavije, kjer so mejo jemali bolj resno kot pri nas, indoktriniran s svetostjo svojega poslanstva.
    Jugoslovanom vsekakor ni bilo treba na take načine bežati v tujino. Imeli smo potne liste, ob meji pa maloobmejne prepustnice in z njimi bi lahko v Italijo prepeljali celega bika, ne enega človeka.
    V času Jugoslavije se je o določenih zadevah precej vedelo, ljudje so si povedali. Vedelo se je, kdo je ovaduh, koga so povabili na "razgovor"...in da bi se ne vedelo za trupla! Poleg tega smo vsi takrat gledali tudi tuja poročila na TV (RAI bi gotovo z veseljem objavil take stvari), nismo bili taki zaslepljenci, kot se hoče danes prikazati in kot je marsikdo danes.
    Danes se hoče na vsak način prikazati, kot da smo živeli v zaporu. V resnici smo imeli od vseh vzhodnoevropskih držav eno najbolj odprtih mej, predvsem z Italijo.
    Imela sem krasno otroštvo in mlada leta v socialistični Jugoslaviji in dvomim, da bom lahko svojim otrokom zagotovila enako. Osebno ne poznam in se ne spomnem nikogar, da bi ga zaprli zaradi idej ali govora. Imel je kdaj kdo težave zaradi predolgega jezika, ampak težava je bila največ, da si bil ob kakšno socialistično ugodnost.
    Ni bilo vse lepo in v redu takrat, bentili smo nad marsičem. Vendar ni danes nič boljše: prav tako nam perejo možgane, le da je danes marsikdo na slabšem kot suženj. Suženj dobi dom in hrano, dandanes pa marsikdo, četudi zaposlen, ne zasluži za preživetje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kdo te je pa pripeljal do tu, če 70 let vladajo tisti ljudje (miselnost) iz "zlatih" socialističnih časov.

      In pa, kje/od kod bi lahko vedela za grozodejstva, če si živela v cenzuri in agitpropu?

      In še. Zakaj so se pa ljudje izseljevali na Zahod, če so imeli "doma" tak raj?

      In nenazadnje, zakaj si kupovala v Italiji, če je Jugoslavija pokala od preobilja?

      ... ;)

      Izbriši
    2. Nas, otroke s Kidričeve, ki smo se tam do 1965. leta preganjali po Panovcu do Kapele, so otroci s postaje (ob želežniški postaji) opozorili, da ko se stemni, ne smemo hoditi tam, blizu meje, ker tam kar streljajo. Da so streljali prebežnike, ki so hoteli preskočiti žično ograjo, pa smo itak vsi vedeli.

      Izbriši
    3. Mogoče so izmišljotine, mogoče ne..Vem, da smo imeli največ svobode od vseh narodov za železno zaveso in tudi relativno kvalitetno življenje (mogoče je samo določenih dobrin primanjkovalo)..ampak..vse to zaradi inetresov ZDA in Rusije..zaradi geostrateške lege Yugoslavije..kljub vsem kreditom (nepovratnim sredstvom) ZDA so ljudje še vedno drli čez mejo v Trst, Celovec po dobrine..in ker je bilo tolk lepo in kvalitetno življenje v Yugi - zakaj pa je bilo na tisoče gastarbajterjev potem? zakaj so v teh državah bile toliko višje plače kot pri nas? in zakaj so ljudje želeli take plače, če je bilo pa v Yugi vse oh in sploh? logika ne pije vode, žal. ne greš ti drugam delat za n krat višjo plačo, če so v domači državi zadeve v redu, ne šibaš v tuje države kupovati ne samo luksuzne dobrine, ampak tudi osnovne (oblačila, salame, mleko, pijača,...).

      Bolje bo, ko si bo povojna generacija Slovencev nehala lagati v fris (predvsem pa nam mladim), se postavila pokonci in priznala slabe strani Yugoslavije. Ki jih je bilo kar nekaj oz brez interesov ZDA bi nam bilo mnogo slabše (pa tukaj ZDA niso mišljeni kot pozitivci, ampak kot nekdo, ki za vsako ceno - tudi zluftanosti YU naroda - uresničuje in vsiljuje svoje interese). Sicer pa si poglejte na Youtubu odsek iz filma "Lepa sela lepo gore" - "POŠTENJE".

      Izbriši
  4. V N.Gorici živimo iz vseh vetrov zbrani. Mislim, da tudi vi g. Mamič spadate v to kategorijo.

    Zame je ta članek čista neresnica, če se motim se vam opravičujem ... ne vem s kakšnim namenom se širi neresnice, a ni bilo že dovolj gorja?

    Citiram napisano:

    "Ponavljam, v tej apnenici so skoraj vsakodnevno sežigali trupla od leta 1947 pa vse tja do leta 1989, ko so tam sežgali zadnje truplo. Pepel, ki je nastal od trupel so pomešali med apno in cement in tega so uporabljali pri gradnji Nove Gorice."

    OdgovoriIzbriši
  5. Žal je takih zgodb v "samostojni" Sloveniji vse preveč, še bolj žalostno je to, da nekateri še vedno ob teh dejstvih kličejo fašizem, belogardizem ali še kakšno bolano besedo, ki so si jo spomnili judeo komunisti s svojimi pristaši v JV Evropi s centrom v Srbiji..Ne bi razglabljal kdo je kdo in kdo ima prav bi pa rad opozoril na resnici o judovskem Holokavstu. Čudi me, da je bilo 6 milijonov judov sežganih v pečeh kar je skoraj nemogoča vsota tudi, če bi peči delale vse dni v tedni in letu, čudi me to, da je judovska vera obsedena s številom 6(šest kraka zvezda npr.) in govori, ko izgine 6 milijonov judov takrat bo se začela naša vlada in čudi me, da bi tako napreden narod kakor je nemški trgal svojim prebivalcem denar za uplinjanje če bi veliko teh plinov bilo bolje uporabljenih v boju proti Sovjetom ali Anglo-američanom pa je bilo obratno-Zavezniki so uplinjali Nemce v 1. svetovni vojni in kogar koli drugega, ki jim je bil pripravljen se upreti v Imperiju..Mar ni čudno, da danes judovska skupnost še vedno terja nemogoče vsote od "nemške" države in preganja kogar koli, ki podvomi v resnico o Holokavstu? Resnica si ne upa biti preiskovana. Pozname prave poboje, ki se jim lahko reče Holokavst(btw v grščini to pomeni obliko obreda) pa ne omenjajo: na zahodni fronti s strani Britancev l. 1917, judeo boljševističnega v 30-ih v Ukrajini, po napadu na Poljsko(Smolensk), poboj kontra-revolucionarjev po celem svetu s strani komunistov..kdo pa preizkuje te zločine, ki se jih da dokazati in je ravno obratno, zaprt si če oznanjaš njihov obstoj.
    Prijatelji, danes živimo v svetu iluzije in mnogo "logičnih" dejstev ni več tako logičnih, ko se vanje poglobimo. To bo moja zaključna misel za ta komentar, vsak resnicnoljuben človek pa naj naredi svojo raziskavo-jaz sem svojo opravil in sem vam predstavil samo dejstva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tokrat sem izjemoma objavil komentar z žaljivo vsebino. Rad bi namreč opozoril, da si zaslužijo vse žrtve dostojanstvo. Pljuvanje po katerikolih žrtvah totalitarizma je brezsramno in nečastno dejanje. Kot zgodovinar poznam teorije in dejstva o tovrstnih pretiravanjih. Nekateri Srbi in slovenski mediji so tako govorili (v letih 1986-87), da je v Jasenovcu umrlo poldrugi milijon Srbov. A taka pretiravanja nič ne zmanjšajo tragedije tistih 60-80.000 resničnih žrtev, ki so umrli zaradi šovinizma. Če je med drugo svetovno vojno umrlo tudi "samo" milijon Judov, je zaradi njih tako pisarjenje kot pljuvanje po grobu. Kot zgodovinar tudi predlagam, da se tovrstno pisanje opremi z dokazi in argumenti. Ker pa jih ni, je to samo dokaz, da gre za teorijo zarote.

      Izbriši
  6. Bilo ali ni bilo? Nekdo je napisal kaj je doživel, celo videl in kako ga ta dogodek spremlja vse življenje. Srhljivo.

    Vprašam se kaj se dogaja s človekom, ki to dejstvo enostavno pohodi in še več napiše to se ni dogajalo.

    Anonimni12. julij 2013 09:18 Bolane izmišljotine!
    Res bolano za tistega, ki zločin pokriva na tak način.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ponovno opozarjam, da anonimnih ali žaljivih komentarjev ne objavljam. Vsak, ki hoče objaviti komentar, mora osnovne podatke o identiteti razkriti vsaj meni. Kdor tega ne želi, naj si najde kakšen drug spletni medij. V Slovenije s tem ne bo imel težav, saj ogromno medijev dovoljuje anonimnežem, da zlivajo gnojnico nad vsem in vsakim. Pri meni tega ne bo. In pika.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo samo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov