12. avgust 2013

Koper je dobil novega župnika, Primoža Krečiča

Primož Krečič po maši
V nedeljo je koprski škof slovesno umestil novega stolnega župnika dr. Primoža Krečiča. V razmeroma polni cerkvi je bilo med ljudmi tudi veliko neznanih obrazov, saj so novega župnika prišli "gledat" tudi njegovi stari prijatelji iz zelo številčne mladinske skupine, ki jo je Krečič bil vodil še kot kaplan.
Med verniki je zaradi prihoda nekdanjega priljubljenega kaplana veliko pričakovanj, pod drugi strani pa je čutiti tudi žalost zaradi odhoda njegovega predhodnika msgr. Jožeta Pegana. Pegan je v nedeljo tudi slovesno prevzel mesto župnika v Idriji - kar je bila na idrijski spletni strani novica dneva. Krečič njegovo delo ceni in ga bo po njegovih besedah nadaljeval. Ob tem se je, podobno kot papež Frančišek ob umestitvi, priporočil vernikom v molitev.
V Kopru bo poslej pomagal tudi študentski duhovnik mag. Bogdan Vidmar, ravno tako pa ostaja kot duhovni pomočnik tudi ustanovitelj medijske hiše Ognjišče msgr. Franc Bole. V dveh letih se je tako koprska "ekipa" povsem spremenila. Še pred poldrugim letom je bila tu četvorka: škof Metod Pirih-msgr. Jože Pegan-mag. Božo Rustja-msgr. Franc Bole. Sedaj pa je nastopila peterica: škof Jurij Bizjak-dr. Primož Krečič-mag. Bogdan Vidmar-msgr. Franc Bole.

MOJ KOMENTAR
Novi stolni župnik je v zelo nehvaležnem položaju. Na eni strani so župljani, ki so bili navezani na prejšnjega, in jim ne bo najlažje navaditi se na novega. Na drugi strani pa so nekdanji Krečičevi mladinci, ki ga poznajo kot mladega inovativnega kaplana. Sedaj so časi drugačni: Krečič prihaja kot starejši in kot župnik, ki bo imel na skrbi celotno župnijo, ne le mlade. Zato bo to gotovo v komu od nekdanjih mladincev prineslo razočaranje ali pa vsaj obujanje spominov na dobre stare čase, ko je bilo vse drugače. Zato bomo lahko ob letu osorej imeli obratno situacijo: verniki, ki so prizadeti zaradi odhoda Pegana, bodo počasi Krečiča sprejeli, nekdanji navdušenci pa bodo takrat že razočarani. 
Najbolje pa bi bi bilo, če bi vsa ta čustva omejili z razumom. Odločitev je padla in bo taka ne glede na naše želje ali še tako upravičene zahteve. Zato bi veljalo poslušati razum in skušati sprejeti Primoža Krečiča kot celotnega človeka, ki ni nujno v vseh stvareh usklajen po naših željah. 
Krečič je bil v Kopru že kot kaplan in urednik Ognjišča
Tako Pegan kot Krečič sta duhovnika, ki svoje delo opravljata z vsem srcem in vso dušo. V marsičem sta prava naslednika tistih pravih primorskih duhovnikov, ki so našo deželo obvarovali v najtežjih časih fašizma in komunizma. V Kopru smo lahko srečni, da imamo priložnost spoznati oba. Kakršnakoli primerjanje enega z drugim zato ne le, da ni primerno, ampak še dostojno ni. Raje molímo kot govorímo.*
Tino Mamić


Umestitev v stolnici (z leve): Vidmar, Krečič, Bizjak
* Naglas je na črki I, zato je to mišljeno kot poziv, ne pa trditev
Bogdan Vidmar po maši v klepetu z Benom Sevškom
Koprčani so po maši nazdravili tako odhajajočemu kot
prihajajočemu župniku
Škof  Jurij v pogovoru z verniki pred stolnicoOPOMBA
Fotografije je posnela moja malenkost s prenosnim telefončkom. Ko bom velik si bom lahko kupil pametni telefonček, do takrat pa bo treba potrpeti s tako kakovostjo :-)

08. avgust 2013

O izdelovanju družinskih dreves

V osrednji primorski informativni oddaji Primrosk akronika je bil objavljen prispevek o tem, kako izdelujem rodovnike. Tudi o nekaterih zanimivostih - denimo o človeku, ki je odšel v Ameriko in naj bi tam kmalu umrl. Njegova družina je živela in umrla v tem prepričanju. Potem pa smo našlo podatek, da je človek z istim imenom, priimkom in datumom rojstva še desetletja živel v ZDA...

V oddaji je prispevek na 12. minuti in 23. sekundi

http://ava.rtvslo.si/#ava2.174233632;

05. avgust 2013

Jože Pegan, župnik, ki je Kopru dal ogromno

Pegan v stolni krstilnici poleti 2013
Ob poslovilni maši monsinjorja Jožeta Pegana, koprskega župnika, je koprska publicistka in novinarka Zlata Krašovec prebrala besedo slovesa, ob kateri se je utrnilo kar nekaj solz. Monsinjor Pegan bo naslednjo nedeljo, 11. avgusta nastopil službo župnika v Idriji, na Gorah in Vojskem. V Kopru bo isti dan uradno nastopil novi župnik dr. Primož Krečič. 
"Dragi naš župnik Jože!
V spomin mi prihaja trenutek, ko sem vas pred 14 leti prvič poslušala. Bilo je pri maši med tednom, na god svete Monike. Spregovorili ste o tej ženi mnogih solza, ki so pripomogle s spreobrnjenju njenega sina… Očitno ste znali pridobiti naša ušesa, da se tega se še danes spominjam tako živo, kakor se najbrž vsak od tukaj prisotnih živo spominja vsaj nekaterih vaših pridig – samo nedeljskih pri župnijskih mašah je bilo precej več kot 700, ste vedeli to?
Štirinajst let je dolga doba, ki so zaznamovali številni trenutki pomembni za našo stolno cerkev. Se še spomnite, kako smo skupaj praznovali 1400 letnico ustanovitve koprske škofije, kako smo skupaj stopili v novo tisočletje? Skupaj smo doživljali imenovanje in umestitev škofa Jurija, skupaj smo se poslovili od škofa Metoda ob njegovi upokojitvi…
Ustanovitelj revije, radia in založbe Ognjišče Franc Bole
čestita Peganu ob imenovanju v monsignorja. Brez šal in
dovtipov, ki jih imata oba vedno na zalogi, seveda ni šlo. 
Štirinajst let je dolga doba. Nekateri od otrok, ki ste jih krstili, se zdaj pripravljajo na sveto birmo; nekateri od tistih, ki ste jim podelili prvo sveto obhajilo, ta čas stopajo pred oltar kot neveste oziroma ženini; mnogi iz našega župnijskega občestva so tudi že odšli po večno plačilo k nebeškemu Očetu. Najbrž ni med nami starša, ki bi se mu ne zapisale v spomin vaše petkove kateheze za mlade v pripravi na zakramente, kot ni otroka in mladostnika, ki bi se ne spominjal priložnostnih izletov, dni preživetih na Ligu ali v Stržišču, romanj na Sveto Goro; še posebej globoko pa se je marsikoga dotaknil blagoslov, ki ste ga prinašali našim bolnim in umirajočim. Morda smo to znali premalokrat pokazati a nedvomno ste pridobili mnoga srca.
Podelitev častnega naziva papeškega kaplana, monsignorja,
v Kopru junija 2010. Pegan se sicer tovrstnih časti precej
otepa. Na imenovanju skupaj odlikovanci :
Slavko Rebec (z leve), Aleksander Lestan, Jože Pegan  in
Franc Prelc. Zaradi bolezni je takrat umanjkal znani
zaporniški duhovnik in pisatelj, pokojni Jožko Kragelj.
Štirinajst let je dolga doba a zelo hitro mine. Napočil je trenutek slovesa. Ne vi ne mi ga nismo izbrali. Še manj načrtovali. Tako kot se pri slovesu pogosto zgodi je novica udarila med nas nepričakovano. Ko se v tem trenutku v imenu vse župljanov – namenoma na bom nikogar posebej omenjala, da ne bi nehote koga izpustila – od vas poslavljam, bi rada spomnila na modro misel, ki pravi, naj se ne trudimo dodajati let življenju, temveč življenje letom. Od tega, koliko to misel upoštevamo vsak dan in vsak trenutek, je odvisno koliko življenja je bilo v naših letih. Zato se želim v imenu vseh zahvaliti Bogu za čas, ki ste ga prebili med nami, in za življenje, ki smo ga kot župnijsko občestvo v veliki meri po vaši zaslugi dodali tem 14 letom. Prav tako v imenu vseh obžalujem vsako zamujeno priložnost, ko bi z večjo odprtostjo naših rok in srca lahko za življenje župnije storili še več.
Pegan med zakramentom krsta (poleti 2013).
Dragi naš župnik Jože – saj res, v tem času ste postali monsignor in bi se spodobilo, da vas nagovarjam tako, a noben izraz ne more izražati večjega spoštovanja, kakor jezik ljubezni – zato naj kar ostane pri tem:
Dragi naš župnik Jože, ko danes odhajate od nas, bi vam radi povedali, da ostajate neizbrisno v naših srcih in molitvah. Naj vam Bog, ki vse obrne v dobro, v kraju, kamor ste poslani, naklanja obilen blagoslov pri vašem delu, naj vas novi farani pričakajo odprtih oči, ušes, rok in srca, da bodo vaša leta med njimi, kot so bila ta med nami, rodovitna in polna življenja." 

Ob koncu nagovora Zlate Krašovec se je po stolnici, ki je bila precej polna za avgustovsko nedeljo, razlegel aplavz.

Moj šaljivi komentar pa je bil: "Po 14 letih prenašanja ljudi v naši fari je župnik pristal v - Idriji." :-) 

O Peganovi premestitvi je pred tedni poročal tudi spletni portal PlanetSiolNet. 

"Tega nikdar ne veš


V stolni župniji v Kopru pa je novico o odhodu župnik msgr. Jože Pegan oznanil med nedeljsko mašo. Dejal je, da na njegovo mesto prihaja dr. Primož Krečič. Povedal je tudi, da mu je škof dal dekret v roke, on pa mu je odgovoril z verzom, da je to "dan, ki da ti vse in vse ti vzame, tega nikdar ne veš". Poudaril je tudi, da je ob posvetitvi kot mlad duhovnik obljubil škofu pokorščino in da zato odhaja za župnika v Idrijo, na Vojsko in Gore, kjer je do zdaj maševal samo enkrat."           celotni članek

ABC - JOŽE PEGAN
Pegan je bil rojen v najlepšem mestu na svetu, Ajdovščini seveda, 2. novembra 1949. Maturiral je na klasični gimnaziji, ki se je uradno imenovala Srednja verska šola. Teologijo je študiral v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1975 na Sveti gori pri Gorici. Kot kaplan je deloval eno leto v Tolminu in eno leto v Kopru. Leta 1977 je postal župnika v Gorenjem Polju, soupravljal pa je tudi župnijo Marijino Celje (Lig). Prijateljeval je s pokojnim duhovnikom msgr. Vinkom Kobalom in velikokrat vodil tedne duhovnosti v Stržišču po Črno prstjo.Nato je postal župnik in dekan v Šempetru pri Gorici, kjer je opravljal tudi delo bolniškega duhovnika. V zadnjem letu prejšnjega tisočletja je ponovno prišel v Koper, tokrat kot župnik. (Podatki so vzeti s spletne strani župnije Ajdovščina)

Selitve duhovnikov

S prvo avgustovsko nedeljo je kar 187 slovenskih duhovnikov zamenjalo svojo župnijo. Na Primorskem je okoli polovica župnij dobila novega duhovnika.
Veliko solza, pa tudi nekaj jeze in veselja, se v teh dneh opazi med slovenskimi verniki, ki se poslavljajo od svojih župnikov. Kovčke je namreč spakiralo kar 16 odstotkov vseh duhovnikov in se po volji svojega škofa (ordinarija) odpravilo v svojo novo službo. Eni so se poslovili že julija, saj se zamenjave opravijo glede na medsebojne dogovore duhovnikov. Večina poslovilnih ali uvodnih maš pa se opravi na prvo avgustovsko nedeljo.                 Več...
- Zakaj sploh prihaja do premestitev duhovnikov?    Več...

- Iz Kopra letos odhaja msgr. Jože Pegan.   Več...