Preskoči na glavno vsebino

Diskriminacija kristjanov v Sloveniji

Državljanka Metka Recek je poslala Programskemu svetu RTVS odprto protestno pismo zaradi sistematičnega kršenja pravic državljanova Slovenije, ki so kristjani. Naj opozorimo, da je to verska nestrpnost, kar ni samo v nasprotju samo s programskimi standardi RTVS, ampak tudi z ustavo in evropsko zakonodajo. Pismo navajam v celoti, ker vodstvo RTVS že leta in leta zavrača vsa vprašanja na to temo. Tudi varuhinja človekovih pravic in predsednik države samo molčita.
Spoštovani člani Programskega sveta!


Spodnji Protest pošiljam Vam, spoštovani člani Programskemu sveta in pričakujem, da ga preberete do konca. Prav tako Vas pozivam, da v Arhivu RS preposlušate oddajo Storž, ki je bila na sporedu Prvega programa RS v sredo 8. januarja v času od 11.20 do 12. ure.


Pričakujem, da mi pošljete Vaše pisne zahteve in proteste odgovornim na RTVS in zahtevate odgovornost in pisno opravičilo vodstva in tvorcem oddaje.

Vodstvu RTVS in odgovornim (Marko Filli; Miha Lampreht; Darja Groznik) ne bom pošiljala, ker zaradi mojih osebnih izkušenj, ko skupaj z več kot 50-timi plačniki rtv prispevka;

      -generalni direktor RTVS;
      -direktor Radio Slovenija in odgovorna urednica Prvega programa Radio Slovenija;

       predstavnikom civilne družbe ne odgovarjajo; nasprotno - ignorirajo nas in nas žalijo.

S strani teh in bivše varuhinje pravic gledalcev Miše Molk, smo bili v zadnjem letu deležni odnosa, ki kliče državljanke in državljane Slovenije, da z civilno nepokorščino zavračamo plačevanje tega "njihovega privatnega zavoda"; kajti, če bi RTVS bil javni zavod, bi nam vodstvo RTVS in Programski svet na podlagi zakonskih določil spoštljivo in argumentirano odgovarjali. Vse bom poslala državljankam in državljanom in jih pozvala, da se temu ideološkemu izključevanju in žaljenju tega vodstva z vsemi pravnimi sredstvi upremo.

Državljani Slovenije zadnja leta ugotavljamo, da Programski svet in posamezni svetniki ne opravljate svoje funkcije v odgovornosti za pravice ljudi. Nasprotno, ugotavljamo namreč, da vas vodstvo RTVS uporablja za glasovalni stroj in s tem nekritično podpirate ideološki in kulturni boj, ki ga zadnja leta izvaja. Kolikor vem, smo Vas  in Varuha Ambrožiča  z potrjenimi dejstvi zadnja leta seznanjali z odnosom 

vodstva RTVS do upravičene in legitimne pravice, da smo verujoči deležni z oddajami na vseh treh programih Radio Slovenija in z uredništvom za verski program primerljivo z drugimi evropskimi javnimi radiji;

-še danes po več kot dveh letih zavajanja direktorja RS Programskemu svetu z bimedialnim uredništvom in ignoiranjem pravic poslušalcev; smo verujoči getoizirani na Tretjem programu; na Prvem pa je slabše kot pred 20-timi leti in je s strani "odgovorne urednice" ideološko brez verskih oddaj (razen tedensko 3minute Duhovne misli) prepovedana slovenska duhovna glasba;
    -Vas kot svetnike in plačnike rtv prispevka seznanjamo; da nam vodstvo RTVS v večini ne odgovarja na podpisana pisma;

    -enako se obnaša Programski svet in svetniki, ki kršite 16.člen Zakona o javni RTVS in ne opravljate svojega poslanstva zastopanja ljudi; 

2.
 Državljani smo se dolžni z neplačevanjem naročnine upreti  temu ideološkemu izključevanju in ne dovolimo;
  -direktorju Radio Slovenija, da nas ideološko in žaljivo obrekuje z "orkestriranimi pobudami." Ljudje si jemljemo pravico, da se javno odzivamo civilnim pobudam in podpisujemo pod peticije. Direktorja RS ne mislimo spraševati za dovoljenje komu in kako se bomo v javnosti odzivali; gospod si domišlja da je on gospodar naših suverenih odločitev in ravnanj; zato si nas dovoli ignorirati in žaliti.

  -ne bojimo se prijav Policiji odgovorne urednice Prvega programa RS; ki prijavlja poslušalce policiji; ker zahtevajo spoštovanje človekovih pravic in medijske zakonodaje na javnem zavodu;

  -seznanjamo Vas ponovno, da smo s strani Miše Molk, ki je brutalno in ideološko žalila v oddaji Je res na TVS 3. marca 2013, bili deležni odnosa nje in vodstva RTVS, ki kliče po odgovornosti. Zahtevamo odgovornost za norčevanje in žaljenje človeških in verskih čustev     poslušalcev RS.

 Lepo pozdravljeni!

                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                   Metka Recek

                                                                                                                   (naslov hranim urednik bloga)

Zadeva: PROTEST ZOPER NEPRIMERNO VSEBINO ODDAJE STORŽ NA 1. PROG. RADIA SLOVENIJA Z DNE 8. JANUAR 2014

V oddaji Storž, ki je potekala 8. jan. 2014 dopoldne na prvem programu nacionalnega radia, je novinarka presegla vse meje dobrega okusa, prav tako pa se ni primerno odzivala na izjave gostje v studiu. Vedenje novinarke je bilo zame ponižujoče in diskriminatorno.
Na spletni strani Radia Slovenije je zapisano, da Oddaja STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev.
Omenjena oddaja je z dopustnostjo voditeljice kršila Programske standarde RTVS, ki jih je sprejel programski svet RTV Slovenija v skladu s prvo alinejo 16. člena Zakona o RTV Slovenija in 12. členom statuta zavoda na 8. redni seji redni seji, dne 28.11.2006.
Kakor je razvidno spodaj, kjer so podani sekundni intervali omenjene oddaje, je novinarka kršila Programske standarde, saj ni spoštovala verskih prepričanj ljudi in prispevala k strpnosti, ampak ravno nasprotno. S piskanjem na piščalko npr. ob omembi besede papež je zafrkljivo in nestrpno presegla rubikon strpnosti.
Nadalje novinarka prek medija RTV Slovenija ni delovala v interesu javnosti, saj s svojo dikcijo ni skrbela za slovensko besedo, kar se sliši cel čas pogovorne oddaje.
V celotnem členu je bilo prekoračeno določilo Programskih standardov, da se namreč „v oddajah in programih dosledno uveljavlja ločnico med duhovitostjo in vulgarnostjo oz. zasmehovanjem ter se preprečuje žalitve, smešenje in druge oblike poseganja v integriteto ljudi”. S cenenim pogovorom o seksu, tendencioznem pogovoru posebej o tej temi, z nizkotnim pristopom do te teme, ki je intimna in ne vsesplošna v pogovorih na javnem radiu in to še celo v dopoldanskem času, je vulgarnost krepko presegla duhovitost.
Oddaja nikakor ni “zagotavljala vrhunske podobe svojih programov v skladu z estetskimi vrednotami v vsebinskem pogledu.”
S tem, da je bila oddaja na sporedu v dopoldanskem času, se je preseglo določilo, ki pravi, da RTV umešča oddaje, ki bi lahko škodovale otrokovemu telesnemu, duševnemu ali etičnemu razvoju v primeren programski čas. Dopoldanski čas (med 11. in 12. uro) za oddajo, ki je imela vsebino, kakršno je imela, nikakor ni primeren.
V skladu s Programski standardi RTVS so ustvarjalci radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija pri svojem delu neodvisni in avtonomni ter zavezani k profesionalnosti, zlasti tako, da zagotavljajo spoštovanje človekovega dostojanstva ter osebne integritete posameznika in njegove pravice do zasebnosti in da namenjajo posebno skrb slovenskemu jeziku. Tega v tej oddaji ni bilo čutiti, ampak je bilo v celoti nasprotno.

2.
Pridružujem se mnogim, ki izražajo protest glede te oddaje. Četudi je naša pritožba enaka, ni zato nič manj vredna. Ravno nasprotno. 45. čl. Ustave Republike Slovenije namreč pravi, da ima vsak državljan pravico do vlaganja peticij in do drugih pobud splošnega pomena.
V sklepu Programskih standardov je še zapisano: „Vodilni delavci RTV in uredniki so dolžni ob neupoštevanju programskih standardov, kar predstavlja težko kršitev delovnih obveznosti, ukrepati v skladu z zakonodajo, ki ureja delovne odnose. Spoštovanje programskih standardov mora biti tudi obvezno določilo vsake individualne pogodbe, ki jo sklene RTV Slovenija.“
Od vodstva RTV pričakujem, da bo ukrepalo v skladu z zakonodajo in da me o svoji odločitvi obvesti.


S spoštovanjem,                                                                 

                                                                                                          Metka Recek
(naslov hranim urednik bloga)

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Komentarji

  1. Mene sam zanima kdaj bo opozicija ,ki joka ,da televizija pokriva in propagira titoizem in levi politični pol posegla po referendumu ,da se ukine plačevanje rtv prispevka ,da gre rtv v stečj ker drugać se udbo titoističnih komunistićnih novinarjev nikoli ne bomo rešili.Zato sds nsi sls čakamo na vložitev referendumske pobude za ukinitev plačevanja rtv naročnine in potem stečaj,če mislite resno čim prej vloga za referendum podpora sigurna 51%.Potem se pa naj novinarji izkažejo na trgu kot ostalo gospodarstvo .

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo samo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov