Preskoči na glavno vsebino

Pismo društvu Tigr

Spoštovani,
Pred leti sva se s soprogo, kot domoljuba, sam pa tudi kot ponosen Primorec, včlanila v Vaše društvo Tigr. Vedoč, da so v njem tudi mnogi simpatizerji komunizma. To naju ni motilo, saj je domoljublje nad političnimi tabori.
Že na prvem občnem zboru pa sva bila razočarana, saj sva videla, da je bil zlorabljen za propagando idej samo enega političnega tabora. Takrat sva nehala plačevati članarino v prepričanju, da bova tako prenehala biti člana.
A še danes, po desetletju in pol, sva dobila na dom vsak svoj izvod glasila društva. V njem je polno manipulativnih prikazov zgodovine, vseh iz samo enega zornega kota. Komunističnega. Ne partizanskega. Partizan je bil tudi moj ded, a je državljansko vojno doživel povsem drugače. Zato je prikazovanje partizanskega gibanja samo skozi neokomunistična očala zloraba spomina na večino partizanov, ki so bili domoljubi in nikakor komunisti. Rdeča zvezda, ki je tolikokrat fotografirana v Vašem glasilu, je tista, ki je v grob spravila mnoge tigrovce.
Škoda Vašega papirja, zato, mi prosim glasila, ki me ne le kot domoljuba, ampak tudi kot profesorja zgodovine, žali, ne pošiljajte več. In prosim, da naju s soprogo nikakor ne štejete več za svoja člana.
Veste, ni problem, da imamo na zgodovino različne poglede. Tudi debatiranje ali celo prerekanje o tem ni noben problem. Problem je, če drugemu ne dovoliš, da ima drugačno mnenje od svojega.
V želji, da bi tudi v Vašem društvu sprejeli svobodo mnenja in demokratični duh, Vas pozdravljam.

Tino Mamić

PS:
Zakaj to pišem javno? Zato, ker bomo do nacionalne sprave prišli le z glasnostjo. S tišino ali celo vsiljevanjem molka pa ne. Povedati si moramo naglas in si prisluhniti.

Komentarji

 1. Ganljivo je to, da je predsednik Tigra tovariš Savin Jogan, doma iz Rihembeka, ki je bil med vojno požgan zato, ker je neki poneunljeni parizanski heroj napadel kolono nemških vozil in pobil nemške vojake, na kar je sledilo strahotno maščevanje. Nemci so požgali večje število vasi in vse prebivalce nagnali na prisilno delo v Nemčijo. Med njimi je prav gotovo bil dr. Savin Jogan.
  Kljub temu, da je dosegel akademsko stopnjo izobrazbe, si v svoji zaslepljenosti ne zna ustavriti realen pogled, na to skrajno neumno dejanje ponorelega heroja.
  Heroj je vedel, kaj se bo zgodilo po akciji iz katere je on s svojimi diverzanti pobegnil na varno in zaščitil svojo rit. Vedel je, da bo sledilo kruto maščevanje in da bo tudi majhen Savin izgnan iz raja, saj je Rihemberk rajsi kraj. Savin ni bil edini, saj so Nemci izgnali v Nemčijo čez 4.000 nedolžnih ljudi, Če bi jih pobili, kar se k sreči ni zgodilo, bi to bil za Slovence velik udarec, saj nas je malo in nismo ne Rusi ne Kitajci. Vsak Slovence je dragocen.
  Dr. Jogan, bi moral oceniti, kaj je heroj na vojaškem področju dosegel z pobojem nemške kolone? Kaj je to pomenilo za zmanjšanje borbene moči nemškiih okupatorejev? Kolko je svobodo približal Rihemberčanom?
  Na dugi strani pa bi se moral vprašati, kaj pa je heroj povzročil Slovencem , Rihemberčanom in sveda tudi njemu? To da mrzi Nemce in fašizem že, ampak, ali je vse trpljenje tisočev odtehtalo napuh heroja, ki je po akciji pobegnil, se skril in iz varnega zavetja gledal kako gori Rihemberk, kako gorijo vasi po Krasu in kako trpijo ljudje, ki jih v živinskih vagonih vozijo na prisilno delo v Nemčijo?
  Po vojni so Angleži sicer hiše obnovili, le mojemu strcu, Tigrovcu ne, saj se ni strinjal skomunizmom, ki ga je po vojni uveljavljal heroj in na svoje limance ujel tudi mladega Savina, ki je postal profet komunizma.

  OdgovoriIzbriši
 2. Škoda,da se takšne stvari, javno ne povejo.Tudi mi mladi,ki nam ni vse eno,bi bili za objektivno zgodovino zelo hvaležni!!Vsak list ima zmeri dve strani,mi smo pa primorani bili celih75 let poslušati samo eno!!!

  OdgovoriIzbriši
 3. ali se ve za ime omenjenega heroja in zakaj ne .tudi nam osamosvojiteljem so namenjeni časi izkrivljene zgodovine 1991,kajti nosilci svobode in demokracije so letnik 1945. - tudi moj oče je bil partiza 9 korpusa pa mislim ,da se v grobu obrača.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Stijenka je ukazal masker nad ujetniki in ranjenci, zato so Nemci požgali več vasi in izgnali Kraševce v Nemčijo.

   Izbriši

Objavite komentar

brez žalitev in samo s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost po 25. februarju, saj sem še vedno bolan. Hvala vsem za komentarje in delitve informacije. Samo državljani sami lahko s širjenjem informacij po spletu naredimo nekaj zoper medijsko enoumje v državi.
Ne verjamem, da prve ankete o Šarcu niso bile ponarejene. Čez noč je postal druga najbolj priljubljena osebnost Dela. Zelo rad bi videl dokaze za tisto anketo, saj isti dan enaka anketa v nekem drugem mediju Šarca niti na lestvici ni imela.
(VVFaktor 81, O ustvarjanju novega zmagovalca volitev Marjana Šarca, KLIK)
Vrhovni sodnik in državna sekretarka bi zato, ker njun otrok z nožem grozi učiteljem, v trenutku odstopiti. To bi bilo častno dejanje. V naši državi pa se dogaja celo, da vrhovni sodnik Đorđević grozi medijem, ki o tem poročajo. Nezaslišano.
(VVFaktor 81, O sinu funkcionarjev, ki se ga boji vsa Ljubljana, KLIK)
Slovenska vlada je na srečo ugotovila, da se je treba začeti glede …

Bogdan Žorž: Razvajamo že dojenčke

“Vzgoja ni znanost, ampak umetnost,” pravi Bogdan Žorž, ki je napisal prvo slovensko knjigo o razvajenosti, “raku sodobne vzgoje”. Otrok ne potrebuje idealnih, temveč le dovolj dobre starše, trdi priljubljeni psihoterapevt. Na predavanjih psihoterapevta Bogdana Žorža (1948-2014) je bila navadno gneča. Tako je bilo tudi, ko je predaval v Kopru. Kakih trideset ljudi je priljubljenega upokojenega psihologa zato moralo poslušati kar na hodniku. Starši, vzgojitelji in učitelji so ga poslušali pozorno, kar nekaj pa si je predavanje tudi snemalo in zapisovalo. Tišino so prekinjale le salve smeha, ko je Žorž navajal konkretne vzgojne primere. Vaša knjiga Razvajenost, ob kateri ste mi dali intervju že pred desetimi leti KLIK je bila ponatisnjena že trikrat. Ali je razvajenost največji problem pri vzgoji? “Vedno mi je težko odgovarjati na vprašanja v slogu 'kaj je najbolj ...'. Ne vem, če je razvajenost ključni ali največji problem pri vzgoji. Še vedno me najbolj zabolijo nasilje, zlorabe…