Preskoči na glavno vsebino

Pismo društvu Tigr

Spoštovani,
Pred leti sva se s soprogo, kot domoljuba, sam pa tudi kot ponosen Primorec, včlanila v Vaše društvo Tigr. Vedoč, da so v njem tudi mnogi simpatizerji komunizma. To naju ni motilo, saj je domoljublje nad političnimi tabori.
Že na prvem občnem zboru pa sva bila razočarana, saj sva videla, da je bil zlorabljen za propagando idej samo enega političnega tabora. Takrat sva nehala plačevati članarino v prepričanju, da bova tako prenehala biti člana.
A še danes, po desetletju in pol, sva dobila na dom vsak svoj izvod glasila društva. V njem je polno manipulativnih prikazov zgodovine, vseh iz samo enega zornega kota. Komunističnega. Ne partizanskega. Partizan je bil tudi moj ded, a je državljansko vojno doživel povsem drugače. Zato je prikazovanje partizanskega gibanja samo skozi neokomunistična očala zloraba spomina na večino partizanov, ki so bili domoljubi in nikakor komunisti. Rdeča zvezda, ki je tolikokrat fotografirana v Vašem glasilu, je tista, ki je v grob spravila mnoge tigrovce.
Škoda Vašega papirja, zato, mi prosim glasila, ki me ne le kot domoljuba, ampak tudi kot profesorja zgodovine, žali, ne pošiljajte več. In prosim, da naju s soprogo nikakor ne štejete več za svoja člana.
Veste, ni problem, da imamo na zgodovino različne poglede. Tudi debatiranje ali celo prerekanje o tem ni noben problem. Problem je, če drugemu ne dovoliš, da ima drugačno mnenje od svojega.
V želji, da bi tudi v Vašem društvu sprejeli svobodo mnenja in demokratični duh, Vas pozdravljam.

Tino Mamić

PS:
Zakaj to pišem javno? Zato, ker bomo do nacionalne sprave prišli le z glasnostjo. S tišino ali celo vsiljevanjem molka pa ne. Povedati si moramo naglas in si prisluhniti.

Komentarji

 1. Ganljivo je to, da je predsednik Tigra tovariš Savin Jogan, doma iz Rihembeka, ki je bil med vojno požgan zato, ker je neki poneunljeni parizanski heroj napadel kolono nemških vozil in pobil nemške vojake, na kar je sledilo strahotno maščevanje. Nemci so požgali večje število vasi in vse prebivalce nagnali na prisilno delo v Nemčijo. Med njimi je prav gotovo bil dr. Savin Jogan.
  Kljub temu, da je dosegel akademsko stopnjo izobrazbe, si v svoji zaslepljenosti ne zna ustavriti realen pogled, na to skrajno neumno dejanje ponorelega heroja.
  Heroj je vedel, kaj se bo zgodilo po akciji iz katere je on s svojimi diverzanti pobegnil na varno in zaščitil svojo rit. Vedel je, da bo sledilo kruto maščevanje in da bo tudi majhen Savin izgnan iz raja, saj je Rihemberk rajsi kraj. Savin ni bil edini, saj so Nemci izgnali v Nemčijo čez 4.000 nedolžnih ljudi, Če bi jih pobili, kar se k sreči ni zgodilo, bi to bil za Slovence velik udarec, saj nas je malo in nismo ne Rusi ne Kitajci. Vsak Slovence je dragocen.
  Dr. Jogan, bi moral oceniti, kaj je heroj na vojaškem področju dosegel z pobojem nemške kolone? Kaj je to pomenilo za zmanjšanje borbene moči nemškiih okupatorejev? Kolko je svobodo približal Rihemberčanom?
  Na dugi strani pa bi se moral vprašati, kaj pa je heroj povzročil Slovencem , Rihemberčanom in sveda tudi njemu? To da mrzi Nemce in fašizem že, ampak, ali je vse trpljenje tisočev odtehtalo napuh heroja, ki je po akciji pobegnil, se skril in iz varnega zavetja gledal kako gori Rihemberk, kako gorijo vasi po Krasu in kako trpijo ljudje, ki jih v živinskih vagonih vozijo na prisilno delo v Nemčijo?
  Po vojni so Angleži sicer hiše obnovili, le mojemu strcu, Tigrovcu ne, saj se ni strinjal skomunizmom, ki ga je po vojni uveljavljal heroj in na svoje limance ujel tudi mladega Savina, ki je postal profet komunizma.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

brez žalitev in samo s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Oddaje do septembra ne bo.

Lahko se samo tolčemo po glavi. Če ne bi bil zunanji minister Erjavec, danes mejnega spora ne bi več bilo. Problemi slovenske politične elite in diplomacije so: hlapčevski kompleks, nesamozavest in nesposobnost. KLIK(VV Faktor 66, Arbitraža o meji s Hrvaško)

Za referendum je odgovorna vlada, ki ni v treh letih nič naredila. Če bi namesto Mira Cerarja imeli Franca Jožefa, bi proga bila že narejena. Južno železnico so od Dunaja do Trsta gradili od 1842 do 1857 (15 let). Z načrti vred so za 577 km potrebovali 20 let. Slovenija je v 20 letih naredila načrt proge, aktualna vlada pa v treh letih le zakon o gradnji. KLIK(VV Faktor 64, Referendum o drugem tiru )

Največji slikarski mojster svetovnega slovesa, ki ga imamo v Sloveniji, je Carpaccio. Sicer pa evropskih mojstrov nimamo. Le tu in tam kaj malega. Zdrava kmečka pamet zato vsakemu pove, da v neki hiši v Slovenskih Konjicah …

Ustavite cenzuro na RTVS!

RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta. Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suvernosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo. Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?  V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno č…

Pet slovenskih držav

Zgodovino slovenskega naroda opisujejo ponavadi kot provincialno, Slovence pa kot hlapce in vedno zatirane. Številni učitelji zgodovine in slovenščine prepričujejo o nezgodovinskosti, majhnosti in hlapčevstvu slovenskega naroda, kar gre vedno na mlin tistim, ki to skušajo izkoristiti. Leta 1991 smo iz naroda postali nacija, radi poudarjajo nekateri, saj prej svoje države nismo imeli. Slovenska politična levica in skrajna desnica pa zametke državnosti iščeta v drugi svetovni vojni in narodnem odporu zoper okupatorja. Politična desna sredina jim oporeka, ker je bila v Sloveniji takrat tudi državljanska vojna. Vsak osnovnošolec pa bi moral vedeti, da je Republika Slovenija že peta (5.) slovenska država. Poglejmo si zgodovinska dejstva. Pozabljena prva slovenska država  Prva slovenska država je nastala okrog leta 630 na ozemlju sedanje avstrijske Koroške. Karantaniji so vladali slovenski knezi več kot stoletje, potem pa so okrog leta 745 zaradi avarske nevarnosti prosili za bavarsko zašči…