Preskoči na glavno vsebino

Sem Tino Mamić in volil bom ...

V času priprav na evropske volitve, ko so v javnosti in zakulisju krožila imena kandidatov posameznih strank, nad kadrovskim naborom nisem bil niti najmanj navdušen. Negativna kadrovska selekcija, ko na vrh prilezejo skorajda predvsem kimavčki, je naredila svoje. Na levici zelo izrazito; a tudi na desni sredini.

Ko sem slišal, da bo nastopil tudi Žiga Turk, sem zato že v prvem hipu vedel, koga bom obkrožil. Saj ne, da je Turk edini dober kandidat. A z realnimi možnostmi za izvolitev je po mojem skromnem mnenju najboljši, kar jih lahko izberemo.

Razlogov vidim več. Turk je glas zdravega razuma. Laika v politiki, ki je v domeni predvsem posvečenih. Glas zdrave kmečke pameti. Glas intelektualca. In naravoslovca. Tehnokrata. Toliko samozavestnega, da se ne boji ne stricev iz ozadja ne rdečih botrov iz ospredja. Tudi domačih avtoritet se ne boji. Za razliko od večine intelektualcev iz političnega tabora desno od levice.

Predstavljam si, da bi Turk kot poslanec ne potreboval kaj dosti časa, da bi začel aktivno delovati. Se oglašati, lobirati in – delati. Lagodnih poslancev, katerih delo je le dvigovanje roke enkrat tedensko na glasovanju imamo namreč veliko preveč. Tudi v Državnem zboru, ne le v Evropskem parlamentu, da ne bo pomote. Za delo v Bruslju ni dovolj znanje angleščine, ampak tudi politični pogum, ki ga velika večina kandidatov nima. Pri tem ne mislim samo na nesamozavestne, preplašene in neizobražene mladenke. Tem bo ves napuh iz glave izpuhtel v zrak že ob prvem vstopu na letalo z Brnika proti Bruslju; napuh bo nadomestil najprej strah, potem trema, na koncu pa politična pasivnost. To se to poletje ne bo zgodilo en prvič ne zadnjič

Ker mi je gospodarski program Nove Slovenije najbližje in ker kot podjetnik dejansko moram glasovati za tistega, ki najbolj zastopa glas podjetnikov, sta moja krogca okoli številk 8 (NSi) in 8 (Žiga Turk) še toliko bolj logična.

Všeč mi je tudi, da Turk nagovarja tudi tiste volilce sredine, ki običajno ne volijo desnoredinskih strank. Nagovarja celo del levih volilcev, ki imajo poln kufer levičarske ideologije in oblastne korupcije. Na volitvah lahko vedno zmaga samo tisti pol, ki nagovori tudi politično sredino. Te lekcije se mnogi pomembni politiki desne sredine ne zavedajo. To najlepše vidimo že po tem, da sami sebe imenujejo za desničarje. Desničarji pa niso. Desničar je vedno le nacionalist, nikoli pa ni desničar domoljub. V Evropi se nobena demo-krščanska ali konservativna stranka ne imenuje za desno stranko. Razen v Sloveniji. Stranki Dom in SNS bi zato lahko imenovali za desni stranki, NSI, SDS in SLS pa nikakor. Žalostno, da teh osnovnih pojmov politike večina politikov sploh ne razume.

Uspeh Žige Turka na volitvah bo v slovensko politiko vrnil nekaj normalnosti, ki je zadnja leta že kronično primanjkuje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi.

Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju.
(Danev v Faktorju ob 19.15.)
Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki govori, kot…

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF).
Tovariš Tit Turnšek,

Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani.

Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slovenska…