Preskoči na glavno vsebino

Zakaj in kako bom volil predsednika

Če revija Economist lahko na naslovnici pove, koga podpira na volitvah, lahko to stori tudi moja malenkost. Zakaj bi to skrival? Glasovanje je moja pravica, izraziti mnenje pa ravno tako. Če bo mogoče komu dalo kako izhodišče za razmišljanje bom tega vesel, hvala Bogu. Vem pa, da se mnogi ne bodo strinjali z mano. A s tem ni nič narobe. V demokraciji imamo lahko različna mnenja, mar ne? Prav je, da si različna mnenja tudi dovolimo izraziti.

Borut Pahor

Volil bi ga zaradi preseganja levičarstva, česar doslej ni bil zmožen noben levičarski prvak. Je dovolj ugleden in svetovljan, da nas lahko predstavlja v svetu. Ni zloben in je dober po srcu. Dober seveda ne pomeni, da je pošten.
Ne bom ga volil, ker je eden glavnih krivcev za razmah globoke države. Kot nekompetenten premier je sokriv za gospodarsko neperspektivnost države in razmah korupcije, ki je zlepa ne bomo več ustavili. Če sploh kdaj.

Marjan Šarec

Žal pri njem ne najdem prav nobenega razloga, da bi ga volil. Je sovražno nastrojen do vseh, ki niso odkriti levičarji. V povolilnem govoru, po njegovi prvi zmagi, se je pokazal kot maščevalen in zamerljiv. Take militantnosti si ne želim pri nobenem politiku. Čeprav je mladost v politiki včasih prednost, pa to nikoli in nikdar ne velja za funkcijo predsednika Republike Slovenije. Predsednik ima zelo malo pristojnosti, zato je moralna avtoriteta in modrost za predsednika ključna. Pri 39 človek pač ne more postati predsednik države. Lahko postane kvečjemu diktator. Posebej lahko to uspe človeku, ki je maščevalen ne le do svojih nasprotnikov, ampak celo do sopotnikov.

Romana Tomc

Volil bi jo, ker je kot ugledna političarka primerna za to mesto. Spol je pri tem prednost, saj doslej nismo še imeli predsednice. Prepričljivi nastopi, najbolj med vsem kandidati, so me v tem še utrdili.
Ne bom je volil zaradi njene matične stranke. Čeprav idealne stranke ni, sta mi kot podjetniku programsko bližji NSi in Prstan. V SDS je sicer ogromno dobrega, žal pa so bila nekatera politična dejanja velikokrat v nasprotju z etiko in logiko. To sem izkusil na lastni koži dvakrat: z mesta odgovornega urednika Primorskih novic so me odstavili prav lokalni kadri SDS skupaj z županom Popovičem in novinarskimi levičarskimi skrajneži. V kampanji na lokalnih volitvah v Ajdovščini pa sem tudi nož v hrbet dobil prav od lokalnega odbora SDS (prelomili so obljubo, ki so jo dali pred 15 pričami).

Ljudmila Novak

Volil jo bom, ker je ugledna političarka, več kot dovolj modra in razsodna za tako funkcijo. Seveda ni idealna. Takega človeka namreč za to funkcijo na tem planetu preprosto ni. Tudi NSi ni stranka brez napak. Je pa res, vsak se mora sam odločiti, ali so podpora Kučanovi pokojnini, dobrikanje nekaterim levičarskih botrom in podpora omejitvam dostopa arhivov tako hude napake, da zato ne greš nikoli več na volitve ali da jih zaradi tega uvrstiš v Kučanov klan. Stranka NSi je v parlamentu najbolj naklonjena tržnemu gospodarstvu in svobodi podjetništva. Kot podjetniku mi je zato najbližje. Prav je, da kot podjetnik to pokažem tudi z volilnim glasom.

Angelca Likovič

Volil bi jo, ker - odkrito in brez dlake na jeziku - v ospredje postavlja pravice otrok. In družin.
Ne bom je volil, ker nima veliko možnosti za izvolitev in ker sta Novak in Tomc bolj primerni za ta položaj. Ne bom je volil tudi zato, ker je njena stranka v svojem programu nastrojena proti podjetnikom in svobodnemu trgu. Protekcionizem in državna podjetja, ki jih zagovarja njena stranka, so grožnja našemu družinskemu podjetju in celotnemu razvoju Slovenije. Tega pa nikakor ne morem podpreti.

Po mojem mnenju, ki sem si ga ustvaril na podlagi javnomnenjskih anket, noben od drugih kandidatov nima nobene možnosti, da bi se uvrstil na prvi dve mesti, zato jih na tem mestu ne omenjam.

Komentarji

 1. Žal se ne morem strinjati z razlago.
  Slovenija je v globoki moralni krizi.
  Predsednik mora to zaznati in ne glede na pooblastila, ki jih ima, ukrepati.
  Predsednik ni uradnik, najvišji uradnik v državi.
  Vemo, kaj uradnik počne. Rešuje spise. Če teh ni, lenari, če jih je preveč izbira lažje. Če le more zabušava.
  Uradnik, ali uradnica na čelu državnih uradnikov ni pridobitev za Slovenijo, zlasti pa ne porok, da se Slovenija začne izkopavati iz krize.
  Vaša kandidatka je uradnica. Dobra in poštena uradnica.
  Opravila bo s spisi, ki jih bo dobila na mizo. Z enimi bolj uspešno, z drugimi manj uspešno in nič več. Morda bo manj telovadila, je ne bomo vdeli na maratonih, pa tudi dolgih pohodov si ne bo privoščila. Morda ne bo pomagala gasilcem, pa tudi smetarji je ne bodo videli. Morda, pa res , le morda, je ne bomo videli v Dražgošah.
  Ob katoliških praznikih bo obiskovala maše, kar je v redu, saj lahko vzpobudi kakšnega omahljivca, da ji bo sledil.
  Tisto, kar pa bi morala početi, pa ne bo, saj ne bo stopila iz svoje uradniške kože.
  Obnašala se bo oportunistično tako kot doslej in Slovenija bo z njo lepo korakala v svetlo preteklost.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

brez žalitev in samo s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost naslednji teden. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani sami lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo nekaj zoper medijsko enoumje v državi.
Odstop Cerarja je strahopetno dejanje, čeprav mu politično koristi. Ljudje ne marajo jamranja oblastnikov, ki kot Kalimero vedno krivijo druge za svojo nesrečo. Zato so Cerarju nadeli vzdevek Cmerar. Danes pa bi ga lahko prekrstili v Kalicmerar. (VVFaktor 108 o vplivu odstopa premierja na volitve: KLIK
Pokazalo se je, da centralni komite v Murglah nima več enotne ukazovalne moči. Gre samo še za neusklajene strice iz ozadja, ki se v tem trenutku prerekajo, kaj jim je storiti. (VVFaktor 108 o prerazporejanju volilcev: KLIK
Cerar je politično mrtev. Če si hoče ohraniti količkaj časti, bo vsaj ponudil odstop, če ne tudi odstopil. (VVFaktor 105 o  razveljavitvi referenduma, Dve uri po oddaji je Cerar za…

Bogdan Žorž: Razvajamo že dojenčke

“Vzgoja ni znanost, ampak umetnost,” pravi Bogdan Žorž, ki je napisal prvo slovensko knjigo o razvajenosti, “raku sodobne vzgoje”. Otrok ne potrebuje idealnih, temveč le dovolj dobre starše, trdi priljubljeni psihoterapevt. Na predavanjih psihoterapevta Bogdana Žorža (1948-2014) je bila navadno gneča. Tako je bilo tudi, ko je predaval v Kopru. Kakih trideset ljudi je priljubljenega upokojenega psihologa zato moralo poslušati kar na hodniku. Starši, vzgojitelji in učitelji so ga poslušali pozorno, kar nekaj pa si je predavanje tudi snemalo in zapisovalo. Tišino so prekinjale le salve smeha, ko je Žorž navajal konkretne vzgojne primere. Vaša knjiga Razvajenost, ob kateri ste mi dali intervju že pred desetimi leti KLIK je bila ponatisnjena že trikrat. Ali je razvajenost največji problem pri vzgoji? “Vedno mi je težko odgovarjati na vprašanja v slogu 'kaj je najbolj ...'. Ne vem, če je razvajenost ključni ali največji problem pri vzgoji. Še vedno me najbolj zabolijo nasilje, zlorabe…