Preskoči na glavno vsebino

Zakaj in kako bom volil predsednika

Če revija Economist lahko na naslovnici pove, koga podpira na volitvah, lahko to stori tudi moja malenkost. Zakaj bi to skrival? Glasovanje je moja pravica, izraziti mnenje pa ravno tako. Če bo mogoče komu dalo kako izhodišče za razmišljanje bom tega vesel, hvala Bogu. Vem pa, da se mnogi ne bodo strinjali z mano. A s tem ni nič narobe. V demokraciji imamo lahko različna mnenja, mar ne? Prav je, da si različna mnenja tudi dovolimo izraziti.

Borut Pahor

Volil bi ga zaradi preseganja levičarstva, česar doslej ni bil zmožen noben levičarski prvak. Je dovolj ugleden in svetovljan, da nas lahko predstavlja v svetu. Ni zloben in je dober po srcu. Dober seveda ne pomeni, da je pošten.
Ne bom ga volil, ker je eden glavnih krivcev za razmah globoke države. Kot nekompetenten premier je sokriv za gospodarsko neperspektivnost države in razmah korupcije, ki je zlepa ne bomo več ustavili. Če sploh kdaj.

Marjan Šarec

Žal pri njem ne najdem prav nobenega razloga, da bi ga volil. Je sovražno nastrojen do vseh, ki niso odkriti levičarji. V povolilnem govoru, po njegovi prvi zmagi, se je pokazal kot maščevalen in zamerljiv. Take militantnosti si ne želim pri nobenem politiku. Čeprav je mladost v politiki včasih prednost, pa to nikoli in nikdar ne velja za funkcijo predsednika Republike Slovenije. Predsednik ima zelo malo pristojnosti, zato je moralna avtoriteta in modrost za predsednika ključna. Pri 39 človek pač ne more postati predsednik države. Lahko postane kvečjemu diktator. Posebej lahko to uspe človeku, ki je maščevalen ne le do svojih nasprotnikov, ampak celo do sopotnikov.

Romana Tomc

Volil bi jo, ker je kot ugledna političarka primerna za to mesto. Spol je pri tem prednost, saj doslej nismo še imeli predsednice. Prepričljivi nastopi, najbolj med vsem kandidati, so me v tem še utrdili.
Ne bom je volil zaradi njene matične stranke. Čeprav idealne stranke ni, sta mi kot podjetniku programsko bližji NSi in Prstan. V SDS je sicer ogromno dobrega, žal pa so bila nekatera politična dejanja velikokrat v nasprotju z etiko in logiko. To sem izkusil na lastni koži dvakrat: z mesta odgovornega urednika Primorskih novic so me odstavili prav lokalni kadri SDS skupaj z županom Popovičem in novinarskimi levičarskimi skrajneži. V kampanji na lokalnih volitvah v Ajdovščini pa sem tudi nož v hrbet dobil prav od lokalnega odbora SDS (prelomili so obljubo, ki so jo dali pred 15 pričami).

Ljudmila Novak

Volil jo bom, ker je ugledna političarka, več kot dovolj modra in razsodna za tako funkcijo. Seveda ni idealna. Takega človeka namreč za to funkcijo na tem planetu preprosto ni. Tudi NSi ni stranka brez napak. Je pa res, vsak se mora sam odločiti, ali so podpora Kučanovi pokojnini, dobrikanje nekaterim levičarskih botrom in podpora omejitvam dostopa arhivov tako hude napake, da zato ne greš nikoli več na volitve ali da jih zaradi tega uvrstiš v Kučanov klan. Stranka NSi je v parlamentu najbolj naklonjena tržnemu gospodarstvu in svobodi podjetništva. Kot podjetniku mi je zato najbližje. Prav je, da kot podjetnik to pokažem tudi z volilnim glasom.

Angelca Likovič

Volil bi jo, ker - odkrito in brez dlake na jeziku - v ospredje postavlja pravice otrok. In družin.
Ne bom je volil, ker nima veliko možnosti za izvolitev in ker sta Novak in Tomc bolj primerni za ta položaj. Ne bom je volil tudi zato, ker je njena stranka v svojem programu nastrojena proti podjetnikom in svobodnemu trgu. Protekcionizem in državna podjetja, ki jih zagovarja njena stranka, so grožnja našemu družinskemu podjetju in celotnemu razvoju Slovenije. Tega pa nikakor ne morem podpreti.

Po mojem mnenju, ki sem si ga ustvaril na podlagi javnomnenjskih anket, noben od drugih kandidatov nima nobene možnosti, da bi se uvrstil na prvi dve mesti, zato jih na tem mestu ne omenjam.

Komentarji

 1. Žal se ne morem strinjati z razlago.
  Slovenija je v globoki moralni krizi.
  Predsednik mora to zaznati in ne glede na pooblastila, ki jih ima, ukrepati.
  Predsednik ni uradnik, najvišji uradnik v državi.
  Vemo, kaj uradnik počne. Rešuje spise. Če teh ni, lenari, če jih je preveč izbira lažje. Če le more zabušava.
  Uradnik, ali uradnica na čelu državnih uradnikov ni pridobitev za Slovenijo, zlasti pa ne porok, da se Slovenija začne izkopavati iz krize.
  Vaša kandidatka je uradnica. Dobra in poštena uradnica.
  Opravila bo s spisi, ki jih bo dobila na mizo. Z enimi bolj uspešno, z drugimi manj uspešno in nič več. Morda bo manj telovadila, je ne bomo vdeli na maratonih, pa tudi dolgih pohodov si ne bo privoščila. Morda ne bo pomagala gasilcem, pa tudi smetarji je ne bodo videli. Morda, pa res , le morda, je ne bomo videli v Dražgošah.
  Ob katoliških praznikih bo obiskovala maše, kar je v redu, saj lahko vzpobudi kakšnega omahljivca, da ji bo sledil.
  Tisto, kar pa bi morala početi, pa ne bo, saj ne bo stopila iz svoje uradniške kože.
  Obnašala se bo oportunistično tako kot doslej in Slovenija bo z njo lepo korakala v svetlo preteklost.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi.

Pokojninske reforme ne pričakujem. Uvedli bodo le nekaj kozmetičnih sprememb. Sam pokojnine ne bom dočakal, moji otroci ravno tako ne. Tudi samostojni podjetniki v srednjih letih na pokojnino ne morejo računati. Mladi in podjetniki zato besedam politikov ne verjamo, saj tako visoke cene kot mi ne bo plačal nihče. Še fevdalizem in sužnjelastništvo sta bolj pravična sistema kot slovenski pokojninski sistem. (Faktor 263, Penzija, kaj je to? KLIK)
Stranka slovenskih stalinistov, ki si je ob tihem soglasju slovenske levice uzurpirala ime Levica, saj to v resnici ni, drži vlado Marjana Šarca v šahu. Pravzaprav gre za pozicijo šah-mat, saj se kralj Šarec ne more nikamor več umakniti in lahko samo čaka na mat. Govori, da t.i. Levica ni koalicijska, kar je…

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF).
Tovariš Tit Turnšek,

Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani.

Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slovenska…