Preskoči na glavno vsebino

Rušili bodo dediščino Južne železnice

Vodni stolp v Divači, kamnita stavba, ki so jo zgradili v sklopu južne železnice leta 1857, bo zaradi širjenja železniške postaje porušena. Tako bo padel še en tehnološki spomenik, ki ga država ni zaščitila. V gradbene odpadke pa se bo spremenilo še več kamnite tehnološke dediščine. Avstrijci so podobno dediščino uvrstili na seznam Unescove dediščine
DIVAČA -  Zaradi širjenja železniške postaje v Divači in posledično tudi načrtovane gradnje drugega tira do Kopra bodo porušili več kamnitih stavb, ki so bile zgrajene pred poldrugim stoletjem.
Poleg dvoločnega kamnitega mosta, o katerem smo že pisali, bo padla tudi kamnita stavba, ki od daleč ne izgleda nič posebnega. Ko stopimo bliže, pa vidimo, da gre za lep kamnoseški izdelek, ročno delo, kakršnih danes sploh ne gradijo več.
Poleg vodnega stolpa, ki je na zunaj podoben
 kamniti hiši in je do nedavnega služil
 za spanje delavcem železnice, je
na železniški postaji še deset drugih manjših
 in večjih kamnitih zgradb iz leta 1857
Hkrati s progo so gradili vodovod

Stavba je bila zgrajena nekaj pred letom 1857, ko je Dunaj skozi Divačo dobil železniško povezavo s Trstom. Južni odsek proge je bil izjemen tehnični zalogaj. Najprej so morali premostiti Ljubljansko barje in se pri Postojni vzpeti na 603 metre nadmorske višine. Tako je nastal velikanski dvonadstropni borovniški viadukt, ki je bil desetletja največji zidani most v Srednji Evropi. Drugi dosežek je bila preskrba z vodo po suhem Krasu, saj so jo parne lokomotive nujno potrebovale. Vodovod je iz dveh zbiralnikov pri Gornjih Ležečah napajal železniške postaje v Divači, Sežani, Proseku in Nabrežini. Otvoritev proge julija 1857 je bila hkrati tudi otvoritev tržaškega vodovoda.
Eni dediščino rušijo
Najboljši slovenski poznavalec tehnološke dediščine, mag. Tadej Brate, meni, da bi morali kraški del Južne železnice po zgledu drugega tehnološko zahtevnega dela proge, avstrijskega Semmeringa, zaščititi. Slednji je celo na seznamu svetovne dediščine Unesca. Isto meni tudi za Bohinjsko železnico v Posočju. “Neumni smo, da tega ne naredimo. Lahko bi uvedli vsaj muzejske vlake na teh progah,” predlaga. O vodnem stolpu pravi, da je zaradi svojega namena, oskrbe parnih lokomotiv z vodo, “nekaj posebnega” in hkrati “izredno lep kamnoseški izdelek”.
Kako je lahko investitor dobil soglasje za rušenje te stavbe? V roki ima vsa potrebna dovoljenja. Zavod za kulturno dediščino smo zato vprašali, kakšna je bila strokovna podlaga za to, ali i bi se danes zgodilo isto in kaj meni o tej zgradbi stroka. Po nekaj dneh so nam odgovorili na kratko: “Železniške postaje v Divači nimamo evidentirane kot dediščino. Zato za rušitev stolpa niso potrebovali našega soglasja. Vodni stolp, ki je ob postaji, je bil dolgo nazaj predelan v stanovanje.” Dobili smo tudi mnenje strokovnjaka z Zavoda, ki nam je v neformalnem pogovoru zatrdil, da je to napaka zavoda.
Drugi z dediščino služijo
Kaj bi lahko bila alternativa rušenju? V kolikor bi divaška železniška postaja postala turistična točka z velikim številom starih objektov, bi jim morali dati nov pomen, podobno kot so to storili že marsikje. Poglejmo dva primera.
V Šentjurju pri Celju so pred dvanajstimi leti iz preproste lesene lope, nekdanje kretniške postojanke, uredili muzej Južne železnice. Zaradi zanimanja so muzej nato razširili še na prometni urad iz časa avstrijskega cesarja Franca Jožefa, ki je bil prvi uradni potnik na južni železnici tudi v Divači.
Fasada vodnega stolpa iz ročno klesanega
 repenskega apnenca je izdelana zelo natančno
Drugi primer je V Luksemburgu, kjer je del stare proge z železniško postajo Fond-de-Gras postal muzej na prostem z imenom Train 1900. Turiste vozijo z vlaki iz različnih zgodovinskih obdobij, kar je posebej privlačno za šolske skupine. Na končni postaji je tudi stara gostilnica, da starši lažje počakajo na zamenjavo vlakovnih kompozicij. Muzejski vlaki vozijo večkrat na dan med majem in septembrom že več kot 40 let. S projektom so ustvarili precej novih zaposlitev, posebej težje zaposljivih ljudi. Danes je zaposlenih 40 delavcev, honorarnih sodelavcev pa še dodatnih 150. Cena povratne vozovnice pa je 12 evrov po osebi.
Podobnih primerov oživljenih železniških prog bi po svetu našli še veliko. Samo v Veliki Britaniji je trenutno že sto obnovljenih prog.
Vodnega stolpa ne smemo zamenjevati s takoimenovano cesarsko 'štirno', ki jo opazimo ob prihodu v Divačo čez kamniti most na desni strani. To je “Vodni rezervoar EŠD 7368”, katerega zunanjost bolj kot na vodohran spominja na božji hram in je registriran kot “nepremična kulturna dediščina”. Podobna stavba je bila nekoč tudi v Sežani, a je danes ni več.
Zasilna rešitev: prestavitev k jami
Edina možna rešitev v tem trenutku se zdi prestavitev. Divaški občinski svetnik in arhitekt Stojan Lipolt predlaga, da bi vodni stolp na novo postavili pred vhodom v Divaško jamo. Tam bi stavbo lahko uporabljali jamarji ali pa bi v njej uredili turistično točko. Divaško jamo bi namreč po Lipoltovem mnenju lahko tudi turistično tržili.
Objavljeno v dnevniku Primorske novice februarja 2012

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov