Preskoči na glavno vsebino

ZNP zaskrbljeno zaradi napada na svobodo govora

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z največjim ogorčenjem zavrača politično in ideološko motivirano gonjo proti novinarju Televizije Slovenija dr. Jožetu Možini zaradi intervjuja, ki ga je opravil z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom. Gre za brutalne, za demokratično družbo skoraj neverjetne napade na svobodo medijskega ustvarjanja v Sloveniji. Pri tem velja izpostavili izpada predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Tita Turnška in poslanca Socialnih demokratov Marka Koprivca. Izid tega početja bo imel dolgoročne posledice za slovensko družbo.

Žaljivo in primitivno pisanje Tita Turnška, ki v pismu generalnemu direktorju RTV avtorju intervjuja brez enega argumenta očita "trosenje neresnic" in potvarjanje zgodovine ter zahteva ukinitev njegovih oddaj in celo 3. programa TVS, presega vse meje normalne kritike in pomeni vračanje k partijski dialektiki družbe, v kateri se je od direktorjev medijev pričakovalo, da bodo motečo resnico in njene nosilce poslušno zamenjali in ukinili vse, kar je zahtevala politika. Se želimo vrniti v te čase?

V zvezi s tem je presenetljiv včerajšnji medel odziv generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca, ki kljub neargumentiranim in žaljivim napadom ni izrekel jasne podpore novinarju TVS Jožetu Možini, ampak nasprotno – izrazil je dvom v žanr svobodnega intervjuja, ki je že sto let med najbolj elitnimi medijskimi žanri na svetu. Problematiziranje stila intervjuja, ki je bil izpeljan zgledno, je za lase privlečeno. Intervju z dr. Dežmanom je poleg izpovedi pomembnih dejstev vseboval tudi elemente pikrosti in satire na račun tistih, ki dejstva prikrivajo, kar je povsem normalno v intervjujih najbolj znanih voditeljev v svetu. Zelo prozorno bo, če bi se te bilke za Zvezo borcev in stranko SD sedaj oklepalo tudi vodstvo RTV. V dosedanjem odzivu generalnega direktorja RTV najdemo namreč več razumevanja za Turnškove žaljive kritike, saj je zapisal, da bo oddajo na osnovi njihovih pritožb še preučil.

Poskusi cenzure vodstva ZZB za vrednote NOB s pritiski na vodstvo RTV so se klavrno končali že v primeru filma Zamolčani, saj je resnica prišla na dan in obstala. Oddaja pa je bila nagrajena. Podobne predemokratične pritiske na vodstvo RTV ta organizacija izvaja tudi pri oddaji Pričevalci, kar bo potrebno posebne analize.

Še bolj problematično kot Turnškovo pa je ravnanje poslanca vladajoče stranke SD Koprivca, ki je izvedel grob politični pritisk na RTV Slovenija s tem, ko je avtorju intervjuja očital, da je s svojim gostom lažno obtoževal partizanski boj in narodno osvoboditev. Pri tem ni navedel niti enega samega primera, kaj od izrečenega naj bi bila laž. Pismo poslanca SD vsebuje niz političnih krilatic, brez osnovnega poznavanja zgodovinskih dejstev, ki se zaključi celo z sintagmo "smrt fašizmu", ki nevarno spominja na diskurz bivšega nedemokratičnega režima. Komunisti so med vojno vse, ki se jim niso hoteli ukloniti, označili za fašiste. Tudi tiste, ki s fašizmom niso imeli nič, ali so bili celo dejavni antifašisti. Oznaka fašist pa je komunistom služila zgolj kot opravičilo za najhujše zločine zoper te ljudi. Kaj je hotel poslanec SD s tem povedati? Sta Možina in Dežman fašista in je treba zato z njima obračunati?

Nedopustno je, da politika izvaja pritiske na dobro narejene oddaje, ignorira pa se tisto, kar je bilo v oddaji povedano. Evidentno protidemokratična drža Tita Turnška, ki s svojim nesramnim zapisom opravičuje medvojno in povojno nasilje, ki je terjalo deset tisoče žrtev, mora biti deležno ustrezne obsodbe. Sprašujemo se, zakaj večina medijev takšnega početja ne problematizira?

V ZNP se zaskrbljeno sprašujemo, zakaj vodstvo RTV ne zaščiti svoje medijske avtonomije in svojega uglednega novinarja, in ali se sploh zaveda resnosti tega primera? Pozivamo ga, da nemudoma javno in jasno vzame v bran dr. Jožeta Možino. Od vodstva edinega javnega medija v državi, ki ga financiramo vsi, pričakujemo, da se ne bo pustilo ustrahovati politiki in vplivnim lobijem ter da bo v tem in podobnih primerih nedvoumno obsodilo vpletanje v svojo avtonomijo. Pri ZNP pričakujemo tudi odziv Aktiva Društva novinarjev Slovenije (DNS) na RTV kot najbolj številne novinarske organizacije na tem mediju. Po navadi je ta Aktiv DNS zelo oster v odzivih zoper napade na novinarsko avtonomijo novinarjev RTV.

Pozivamo tudi predsednika republike, kot trenutno edini opolnomočen političen organ v državi, da zastavi svoj vpliv pri zagotovitvi medijske svobode, ki je ključ do demokracije.

Dogajanje bomo pozorno spremljali ter o njem obveščali domačo javnost in pristojne inštitucije v tujini.

Upravni odbor ZNP (28. julij 2018)

Komentarji

  1. Kdo revidira in taji zgodovino?
    Delo, 31. julij 2018

    Berem odprto pismo poslanca SD, mag. Marka Koprivca, ki ga je naslovil na Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Ilinko Todorovski v zvezi z oddajo Intervju na TV Slovenija, v kateri je novinar dr. Jože Možina gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana. Piše, da sta omenjena v oddaji družno revidirala zgodovino slovenskega narodnoosvobodilnega boja in druge svetovne vojne na Slovenskem.« S tem pismom pa ravno poslanec g. Koprivc revidira in taji zgodovino, saj v svojem pismu niti z besedico ne omeni revolucije oz. državljanske vojne.
    Nacionalna TV hiša objavlja Janeza Winklerja, ki je šel pri 14 letih v partizane na Primorskem. Njegova interpretacija razmer med NOB in po vojni je tudi enostranska. Tudi on ne pozna revolucije in revidira zgodovinska dejstva. Dobro se ve, da smo v SFRJ slavili pridobitve revolucije, saj je KP le z revolucijo osvojila oblast. Vendar za kakšno ceno in rezultate?
    Pred leti je na nacionalni RTV hiši bivši predsednik republiške skupščine Slovenije v SFRJ, upokojeni poslanec SD, g. Miran Potrč, povedal, da so on, Milan Kučan in dr. Janez Drnovšek ob osamosvajanju imeli še tako oblastno moč in možnost, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvojitve in spremembe enopartijskega družbenega sistema, kar bi zopet pomenilo nasilje.
    Vendar so vedeli, da je enopartijski sistem "preživet« in so dopustili nadaljnji tok osamosvajanja Slovenije. V opomin in spomin!
    Tito je sam rekel, da je v Jugoslaviji med okupacijo potekala državljanska vojna in je bil glavni cilj komunistov prevzeti po vojni oblast in uvesti režim po sovjetskem vzoru. Glavna ovira do tega cilja so bili za Tita predvsem četniki, imenovani tudi »plavogardisti, ne pa Nemci oz. okupatorji, saj bodo z okupatorji lahko opravili le zavezniki.
    Skrajni čas je, da se prizna, da sta v Jugoslaviji med okupacijo potekala revolucija oz. državljanska vojna in upor proti okupatorju. Državljanska vojna se ne začne iz zlobe, temveč iz razlogov, ki jih ima in uveljavlja vsaka stran. Za spravo je pogoj, da po spravi ni zmagovalcev državljanske vojne, ne izdajalcev naroda, so le privrženci ene in druge strani, zločine obeh strani pa obravnava pravna država. Država ne more normalno delovati, če se na državnem nivoju ob vsaki priliki, na proslavah, v učbenikih, neupravičeno obtožuje samo ene za rezultate medvojnega dogajanja.
    Obžalujmo državljansko vojno in spoštujmo upor zoper okupatorja, kolikor ga je bilo. Zapomnimo si, da je dr. Bučar kot prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, 9. maja 1990, izrekel: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.«
    Perspektiva Slovenije je torej odvisna tudi od sprave države, saj strategija preživetja oz. pametne specializacije Slovenije ne bo delovala, če bo država razklana!

    Franc Mihič, Ribnica

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo samo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov