Preskoči na glavno vsebino

Tednik Domovina je za povsem nov poslovni model prejel Meškovo priznanje Združenja novinarjev in publicistov (ZNP)

Decembra je novi tednik Domovina prejel novinarsko Meškovo priznanje. Celotna podelitev ne na ogled na spletu, na 17. minuti in 21. sekundi se začne obrazložitev, ki jo je prebral Luka Svetina: 

Posnetek prireditve so pripravili v tedniku Demokracija.
Priznanje je podelil predsednk ZNP dr. Matevž Tomšič, sprejel pa jo je odgovorni urednik tednika Tino Mamić, ki se je v prvi vrsti zahvalil Bogu. Rekoč, da bodo mediji to v veliki večini izpustili. 
Meškovo priznanje za leto 2022 so prejeli še Vida Petrovčič (najvišje priznanje ZNP za življenjsko delo), Metod Berlec in Ksenija Mlinar. Portal Domovina.je pa je Meškovo priznanje prejel že leta 2016 zaradi izjemnega uspeha po svoji ustanovitvi.

Obrazložitev - Domovina je medij, za katerim stojijo državljani, ne pa politiki

»Medijsko pohabljenost v Sloveniji lahko popravimo z novimi demokratičnimi mediji. Zato smo vse svoje moči združili v novem medijskem projektu, tedniku Domovina, prva številka izide 27. maja,« je bilo sporočilo, ki je slovensko javnost doseglo v maju leta 2021. Kmalu je 585.000 brezplačnih izvodov nulte številke pristalo v poštnih nabiralnikih gospodinjstev po vsej državi in začele so deževati naročnine. »V času, ko vsi tiskani mediji bodisi propadajo bodisi se strašansko krčijo, se zdi brezplačni časnik v tako visoki nakladi in stotine novih naročnikov vsak dan kot čudež. A to v resnici ni čudež. To so samo običajni ljudje, ki cenijo svobodno besedo in spoštujejo domovino,« je tedaj zapisal odgovorni urednik Domovine Tino Mamić.

Samo v prvem tednu so ustvarjalci revije Domovina dosegli številko 1500 naročnikov, danes imajo 7700 izvodov naklade na številko ter povprečno 5500 prodanih izvodov (naročniki in prodaja), tako naklada kot prodaja pa še rasteta.

Tednik Domovina so v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija nastane iz portala, ne pa obratno. V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je.  Izjemen, nepričakovano velik odziv novih naročnikov v prvih dneh po novici, da nastaja nov tednik, je pokazal, da so na pravi poti. Določene skrajneže je oglasnik v vseh slovenskih poštnih nabiralnikih razbesnel. Marsikaj so poskusili, od zažiga naslovnice do pošiljanja oglasnika nazaj in zmerjanja po spletu in na trgu pred parlamentom. Pritegnili so jim tudi določeni mediji z lažnivimi informacijami in podtikanji.
A vse skupaj ni vredno velike pozornosti. Če te skrajnež hvali, se moraš zamisliti. Če te skrajnež kritizira, pa to sploh ni nič slabega. Otreseš prah z nog in nadaljuješ pot.

Ob tem je odgovorni urednik novega tednika Tino Mamić dejal: »Domovina seveda ima ambicije vplivati na slovensko družbo. V uredništvu si želimo drugačno Slovenijo: bolj demokratično, medijsko pluralno in tržno svobodno. Vse tri svobode, demokratična, tržna in medijska, so zapisane tudi v ustavi. Ni pa ambicija Domovine spopadati se s skrajnimi levičarji, ki nasprotujejo demokraciji. To ni naša bitka. V tridesetih letih demokracije smo menda že toliko odrasli, da vemo, kako je živeti v izmenjavi stališč brez nasilja, kričanja in požiganja časnikov.«

Tako zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani. Izhajanje podpirajo donatorji, ki že 14 let podpirajo portala Iskreni.net in Domovina.je. V uredništvu so ponosni, da so med njimi tudi podjetniki, ki so začutili, da je Domovina glas svobodnega tržnega gospodarstva. Zavezana je javnosti, državljanom in demokratičnim vrednotam, izpostavljajo.

»Ni bilo preprosto začeti z novim tiskanim tednikom, in to v času, ko vsem tiskanim medijem močno padajo naklade. Urednik Tino Mamić je bil tako prepričan, da nam bo uspelo, da me je zelo hitro prepričal, da se podamo na pot ustvarjanja novega tednika. To njegovo zaupanje je temeljilo na zaupanju v ekipo spletnega dnevnika Domovina.je, ki jo že od ustanovitve vodi urednik Rok Čakš,« je ob prvi obletnici izhajanja revije Domovina dejal direktor Igor Vovk.

Prve korake Domovine so snovali v mali ekipi. Delo so opravili predvsem z obilico nadur. Do dopolnjenega prvega leta pa so ekipo konkretno razširili. »Pri širitvi ekipe se držimo načela, da iščemo res najboljše ljudi in mirno lahko rečem, da smo danes izjemen tim.  Uredniško-novinarska ekipa je vse bolj uigrana, tehnična ekipa vse bolj dovršena. Prav rast naročnikov in prodaje na prodajnih mestih je bilo za nas zelo pozitivno presenečenje. Mislili smo, da bomo morali teči dlje časa, da nas bo prepoznalo tako veliko število bralcev. Mnogi so nam sporočili, da je Domovina izjemno potrebna, saj predstavlja zelo jasne vrednote, a hkrati je kritična in pohvalna do vseh, ki pošteno delajo – tako družin, podjetnikov kot politikov,« je še povedal direktor.

Za tretje presenečenje pa je poskrbel dr. Aleš Štrancar, ki je aprila napovedal vložek milijona evrov v novonastalo medijsko skupino, pod okrilje katere  sta se v začetku junija selila tednik Domovina in spletni dnevnik Domovina.je.

Zaradi vsega omenjenega si revija Domovina  in njeni ustvarjalci zaslužijo Častno priznanje Boruta Meška za posebne novinarske dosežke, ki jim ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov