Preskoči na glavno vsebino

Umrl je msgr. Franc Bole

Franc Bole, ki je danes umrl, je

prejemnik Častnega priznanja Boruta Meška 2018 za življenjsko delo

Obrazložitev
V Sloveniji bi težko našli človeka, ki je toliko naredil in žrtvoval za svobodo medijev kot Franc Bole. Da je njegovo delo v medijih pomembno za propad diktature in nacionalno osamosvojitev mu je nenazadnje priznala tudi slovenska država, ko je iz rok predsednika republike prejel red za zasluge.
Duhovnik Franc Bole je bil rojen v času fašizma in v šoli ni imel niti ene same ure slovenskega jezika. Po študiju na ljubljanski Teološki fakulteti in duhovniškem posvečenju je v Postojni ustanovil revijo Ognjišče. Medžupnijsko glasilo je hitro postalo najbolj bran slovenski mesečnik, pa čeprav so oblasti Boleta in njegove sodelavce poskušale na vse načine onemogočiti. Tajna policija je ustvarjalce Ognjišča budno spremljala. »Zmanjkalo« je tudi papirja za tisk. Boletu so za tri leta odvzeli tudi potni list: v demokratični in svobodni tujini je namreč vedno dobil ogromno idej, ki jih je uvajal tostran železne zavese. Revija se v čisto komentiranje politike nikoli ni spuščala, je pa zato širila ideje svobode, demokracije in človekovih pravic. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je Franc Bole moral pred sodnika, ker je v Ognjišču odgovoril na pismo bralca o tem, zakaj Tito ni dobil Nobelove nagrade za mir. Celodnevne hišne preiskave na uredništvu revije v Kopru so bile za vse zaposlene hišni pripor: prostorov ves dan nihče ni smel zapustiti, niti visoko noseča tajnica uredništva.
Franc Bole se pritiskom ni niti najmanj uklonil: poleg revije je ustanovil dobrodelni sklad in izdajal knjige, ki so rušile slovenske rekorde tiskanih naklad. Mladim, ki bi se radi poskusili v novinarstvu, pa je izdajal mladinsko revijo Sončna pesem. To je bila nekakšna mala šola novinarstva, iz katere je izšlo več znanih novinarskih peres.
Po zlomu komunizma je projekt Ognjišče zadihal s polnimi pljuči. Naklada revije je dosegla število 104.000, kar je pomenilo, da ga je brala petina Slovenije. Iz dobrodelnega sklada je zrasla Slovenska Karitas – Bole je bil njen prvi direktor. Na področju medijev je bil pionir, saj je med prvimi osvajal nove tehnologije. Ustanovil je Radio Ognjišče, ki je kot prvi slovenski radio oddajal na internetu (1997). Poslušala ga je desetina prebivalstva v državi. Ustanovil je televizijo TV3, ki pa jo je moral po nekaj letih prodati. Mnoge politične ovire so bile previsoke. Botri iz ozadja so pritiskali na oglaševalce, da televiziji niso dajali oglasov.
Bole je v medijih vedno dajal prostor zatiranim ali ljudem na robu družbe. Revija Ognjišče že od svoje ustanovitve naprej predstavlja invalide in njihove zgodbe. Radio Ognjišče pa je še danes edini nacionalni elektronski medij, kjer dobijo dovolj medijskega prostora tudi politična opozicija, oporečniki in preprosti ljudje. V času prevlade medijskega enoumja, ko oblast skuša z zakonodajo omejevati medijsko svobodo celo na internetu, je to še toliko bolj pomembno za demokracijo, pa tudi za ohranitev slovenstva.
Msgr. Franc Bole je pionir krščanskega medijskega prostora in pionir pluralizma v slovenskih medijih. Zaradi izjemnih zaslug za medijsko svobodo v Sloveniji mu Združenje novinarjev in publicistov podeljuje Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. 
Ljubljana, 19. december 2018

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov