Preskoči na glavno vsebino

Rojena je iniciativa: DOVOLJ.JE žrtev spolnih zlorab pod krinko Cerkve

Pobuda, ki bi jo lahko poimenovali kar GLASNOST. Frančiškov efekt smo danes doživeli tudi v Sloveniji. Začelo se. Nič več ne bo tako, kot je bilo. Čestitke za pogum!
Iniciativa je nastala le 2 dni pred srečanjem predsednikov vseh škofovskih konferenc v Vatikanu na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi.
Spodbujeni z odločnimi besedami papeža Frančiška, iz poznavanja konkretnih primerov in njihovih razsežnosti, želijo k očiščevanju te rak rane katoliške Cerkve dati svoj doprinos.
Žrtve in tisti, ki jim želijo pomagati, se združujejo v novo nastali civilni iniciativi Dovolj.je. Povedati želijo, da je “dovolj tišine, nemoralnosti, sprenevedanja, prikrivanja in ščitenja storilcev ter trpljenja žrtev.”
Več v članku na portalu Domovina.je: KLIK
Na portalu novega gibanja www.dovolj.je proti spolnemu nasilju najdemo zelo odločne zahteve, ki povedo veliko o sedanji aktivnosti škofovske konference glede tega problema:
"Od Slovenske škofovske konference, škofov in redovnih predstojnikov zahtevamo:
- Da takoj prenehajo s sprenevedanjem, da spolnih zlorab v katoliški Cerkvi na Slovenskem ni, oziroma da je teh primerov zanemarljivo malo.
- Da resno vzamejo vsak naznanjen primer suma na spolno zlorabo s strani pastoralnega delavca in temu primerno ukrepajo.
- Da v življenju Cerkve vzpostavijo ničelno toleranco do spolnih zlorab.
- Da ob vsakem sumu na spolno zlorabo s strani pastoralnega delavca domnevnega storilca nemudoma odstranijo z vseh položajev, na katerih bi lahko prišlo do nadaljnjih spolnih zlorab.
- Da sum kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost naznanijo policiji in tožilstvu.
- Da proti storilcu ukrepajo v skladu z veljavnimi kanonskopravnimi in drugimi cerkvenimi predpisi.
- Da vzpostavijo sistem nadzora, kurative in preventive, ki bo onemogočal kakršnokoli zlorabo moči pastoralnega delavca in preprečeval spolne zlorabe.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi.

Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju.
(Danev v Faktorju ob 19.15.)
Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki govori, kot…

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF).
Tovariš Tit Turnšek,

Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani.

Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slovenska…