Preskoči na glavno vsebino

Poboji: poti nazaj ni več

O temni plati bratomorne vojne se je začelo pisati in govoriti in tega se ne bo dalo več zaustaviti, je na večeru koprskega Kluba krščanskih izobražencev povedal mag. Renato Podbersič. Predstavil je tudi ponatis knjige Revolucionarno nasilje na Primorskem, ki je bila zaradi medijskih napadov nanjo s strani Primorskega dnevnika in Radia Koper zelo hitro razprodana.
»Čeprav je bila večina arhivskega
gradiva uničena, nekateri trdijo,
da celo 90 odstotkov, pa se še
 vedno najde cela vrsta novih
dokumentov. Poti nazaj ni več.
Duh je ušel iz steklenice in nič
 več ne bo kot prej,«
 je rekel
Podbersič.
Na dobro obiskanem srečanju v atriju študentskega doma Jadro in družbenega središča Rotunda v Kopru (14.01.2013) je Podbersič opisal nekaj zgovornih primerov revolucionarnega nasilja na Vipavskem in Goriškem. Umor Iva Brica sta pred očmi njegovih sinov na polju naredila 15- in 16-letna partizana domačina po ukazu Aleša Beblerja, ki ima še danes v skoraj vsakem primorskem kraju kako obeležje. Dne 2. junija 1943 sta ga hladnokrvno ustrelila v glavo z metra ali dveh metrov razdalje. V domačem Dornberku so potem partizanski sodelavci začeli širiti govorice, da je bil Bric sodelavec okupatorjev, čeprav je bil že pred vojno trn v peti fašistom, kar ga je stalo tudi konfinacije. “Njegov glavni greh je bilo odklanjanje komunizma in sodelovanje s krščansko-socialnim krogom dr. Janka Kralja”, je povedal Podbersič. Nameravali so tudi požgati njegovo domačijo, česar pa niso naredili, ker so domačini sočustvovali z žrtvijo.
Partizani so začeli
Še pred kapitulacijo Italije, ko domobranci sploh še niso bili niti ustanovljeni in na Primorskem ni bilo niti enega vaškega stražarja, so, kot pravi Podbersič, “partizanske sile na Goriškem ubile najmanj 75 dejanskih in namišljenih nasprotnikov med civilnim prebivalstvom”. Uglednim posameznikom, ki so odklanjali komunizem, so najprej ponujali sodelovanje, če so to odklonili, so jih pa likvidirali, je opisal Podbersič. V knjigi je objavil tudi poimenski seznam 364 civilnih žrtev partizanskega medvojnega nasilja v nekdanjih velikih občinah Ajdovščina in Nova Gorica. Med temi je okoli desetina Italijanov – družin, ki so se na Primorsko priselile v času fašizma.
V Kopru pri sv. Ani, kjer so bili v povojnih letih zapori,
danes domujejo frančiškani, študentski dom Jadro in
središče Rotunda. Večer je organiziral KKI.
Velik odmev knjige
“Knjiga je imela večji odmev, kot sem ga pričakoval. Nihče ni oporekal avtentičnosti niti enega samega dokumenta ali pričevanja. Strokovnih kritik ni bilo, kar pomeni, da niso našli nobene napake. Za osebne žalitve pa sem kritikom po svoje hvaležen, saj je bila knjiga po napadih takoj razprodana”, je nasmejal občinstvo novogoriški avtor knjige. Besede režiserja in zgodovinarja Jožeta Možine, ki je o knjigi napovedal, da bo “odločno zarezala in razprla težko in prašno železno zaveso, ki desetletja, tudi po letu 1990, vzdržuje farso o drugačni, skoraj idilični primorski narodno osvobodilni zgodovini”, so zamejskega zgodovinarja Jožeta Pirjevca tako razjezile, da jim je namenil kar dve glosi v Primorskem dnevniku. Radio Koper, ki je del nacionalne RTVS, pa je Podbersičevo knjigo predstavil le z omizjem, na katerega Podbersiča sploh povabili niso. Oddajo so takole napovedali: “Knjiga je dvignila kar nekaj prahu. V njej skuša avtor Renato Podbersič razbliniti mit o enotnosti Primorcev med NOV. Te enotnosti ni bilo, meni avtor, poveličevala naj bi jo partija. Naša gosta bosta zgodovinar Branko Marušič in predsednik Zveze borcev iz Renč Miran Pahor. Oddajo pripravlja Nataša Uršič”. Protesti zaradi povsem nenavadne predstavitve knjige niso zalegli. Tudi Programski svet, ki je po zakonu dolžan skrbeti za spoštovanje programskih standardov RTVS, se ni oglasil.
Edini novinar na dobro obiskanem večeru sredi Kopra
je bil - moderator 
Med poslušalci na prvi predstavitvi malce dopolnjenega ponatisa ni bilo niti enega novinarja novinarskih hiš, katerih prostori so oddaljeni le nekaj ulic stran od nekdanjih zaporov pri sv. Ani, kjer je potekal večer: Radio Koper, Radio Capodistria, Televizija Koper-Capodistria, Primorske novice, La Voce del Popolo, dopisništva STA, Dela in Dnevnika. Gre za medije, med katerimi prevladujejo tisti, ki se financirajo iz prispevka RTVS ali iz državnega proračuna. Dogodka tako ni zabeležil nihče, razen tednikov Novi Glas, Demokracija in Družina.
Poboji duhovnikov
Na Primorskem med drugo svetovno vojno sicer ni bilo takega pogroma proti duhovnikom, vseeno pa je izgubilo življenje sedem duhovnikov, redovnik in dva bogoslovca. 
»Partija je na Primorsko poslala svoje najboljše kadre. Še leto po začetku vojne je bilo med primorskimi partizani manj kot 50 komunistov. Primorska je bila sod smodnika s pripravljeno vžigalno vrvico. Uglednim ljudem, ki niso bili zagovorniki komunizma, so najprej ponudili sodelovanje, če to ni uspelo, pa so jih likvidirali,« je povedal Podbersič. V knjigi je objavil številne na novo odkrite dokumente o likvidacijah pa tudi veliko fotografij. Najbolj zgovorna sta poboja družin Bric in Brecelj, ki sta pozneje dali dva duhovnika, je poudaril novogoriški zgodovinar Podbersič. Napovedal je, da bodo v Študijskem centru za narodno spravo postopno izdali knjige, ki bodo obdelale vso Primorsko in vso Slovenijo. Sedaj pa že pripravlja knjigo o revolucionarnem nasilju na Tolminskem in Idrijskem.
Tino Mamić

Zapis je sestavljen iz objav v Družini, Novem Glasu in Demokraciji

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost po 25. februarju, saj sem še vedno bolan. Hvala vsem za komentarje in delitve informacije. Samo državljani sami lahko s širjenjem informacij po spletu naredimo nekaj zoper medijsko enoumje v državi.
Ne verjamem, da prve ankete o Šarcu niso bile ponarejene. Čez noč je postal druga najbolj priljubljena osebnost Dela. Zelo rad bi videl dokaze za tisto anketo, saj isti dan enaka anketa v nekem drugem mediju Šarca niti na lestvici ni imela.
(VVFaktor 81, O ustvarjanju novega zmagovalca volitev Marjana Šarca, KLIK)
Vrhovni sodnik in državna sekretarka bi zato, ker njun otrok z nožem grozi učiteljem, v trenutku odstopiti. To bi bilo častno dejanje. V naši državi pa se dogaja celo, da vrhovni sodnik Đorđević grozi medijem, ki o tem poročajo. Nezaslišano.
(VVFaktor 81, O sinu funkcionarjev, ki se ga boji vsa Ljubljana, KLIK)
Slovenska vlada je na srečo ugotovila, da se je treba začeti glede …

Bogdan Žorž: Razvajamo že dojenčke

“Vzgoja ni znanost, ampak umetnost,” pravi Bogdan Žorž, ki je napisal prvo slovensko knjigo o razvajenosti, “raku sodobne vzgoje”. Otrok ne potrebuje idealnih, temveč le dovolj dobre starše, trdi priljubljeni psihoterapevt. Na predavanjih psihoterapevta Bogdana Žorža (1948-2014) je bila navadno gneča. Tako je bilo tudi, ko je predaval v Kopru. Kakih trideset ljudi je priljubljenega upokojenega psihologa zato moralo poslušati kar na hodniku. Starši, vzgojitelji in učitelji so ga poslušali pozorno, kar nekaj pa si je predavanje tudi snemalo in zapisovalo. Tišino so prekinjale le salve smeha, ko je Žorž navajal konkretne vzgojne primere. Vaša knjiga Razvajenost, ob kateri ste mi dali intervju že pred desetimi leti KLIK je bila ponatisnjena že trikrat. Ali je razvajenost največji problem pri vzgoji? “Vedno mi je težko odgovarjati na vprašanja v slogu 'kaj je najbolj ...'. Ne vem, če je razvajenost ključni ali največji problem pri vzgoji. Še vedno me najbolj zabolijo nasilje, zlorabe…