Preskoči na glavno vsebino

Novo vodstvo ZNP

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je sinoči v Ljubljani dobilo novega predsednika. To je postal znani publicist dr. Matevž Tomšič, dekan Fakultete za medije in profesor Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Na občnem zboru je dobil polno soglasje članov, ravno tako kot novi podpredsednik, dr. Jože Možina, zgodovinar, sociolog, režiser in eden najbolj prepoznavnih novinarjev v državi. Oba sta ustanovna člana ZNP in dejavna člana društva vse od leta 2007 naprej.
Zelo vesel sem te odločitve, do katere je prišlo dva meseca po mojem odstopu z mesta predsednika. Za nepreklicni odstop sem se bil odločil, ker sem kandidiral na volitvah na Listi novinarja Bojana Požarja. To je namreč po mojem mnenju nezdružljivo.
ZNP je nastalo konec leta 2007. Idejo za ustanovitev neodvisnega novinarskega društva sem dal večkrat, po nekaj letih pa je beseda meso postala na Mali gori pri Ribnici maja leta 2005, ko smo se prvič dobili Igor Kršinar, Jože Možina in moja malenkost. Povod je bila politična peticija novinarjev proti vladi, ki je jasno pokazala, da slovenski novinarji politiko ustvarjajo ne pa o njem poročajo. Društvo novinarjev Slovenije pa je zaradi nedemokratičnosti odklanjalo vsak dialog. Zato je njih "glasovanje" za predsednika po čudnem delegatskem sistemu, ki spominja na najbolj nore čase t.i. samoupravnega socializma bil tudi naš navdih, da smo ustanovili društvo, kjer se glasuje po načelu en človek - en glas. V sodelovanju z Novo revijo je ZNP nastalo novembra 2007. Prvi predsednik je bil Peter Jančič, sledil mu je Igor Kršinar, njemu pa moja malenkost.
Dvakrat (2013 in 2017) sem bil brez glasu proti izvoljen za predsednika ZNP. Na vodenje te pomembne organizacije, ki si prizadeva za normalizacijo medijsko pohabljene Slovenije, sem zato ponosen. In hvaležen sodelavcem za ves trud, ki so ga vložili v ZNP. Gre, kakopak, za častne funcije, saj vse delo od začetka opravljamo povsem zastonj, celo za potne stroške damo iz svojega žepa.
Sinočnje volitve novega vodstva so pokazale, da se bo ZNP še naprej krepilo. Zelo vesel sem, da bosta društvo vodila taka intelektualca in strokovnjaka. Tudi novi upravni odbor, v katerem je tudi moja malenkost, jima bo stal ob strani.
Ob tem naj poudarim, da je članstvo v ZNP stigmatizirano. Le redki novinarji si upajo pristopiti v ZNP, saj jim to lahko škodi v karieri. Osebno pa sem prepričan, da bo do medijskega preboja demokratičnih medijev prišlo šele, ko bo prišlo do večje vzajemnosti. Žal pa danes potrebe po povezovanju demokratičnih novinarjev in javnem poudarjanju pomena novinarskega kodeksa ne vidijo niti mnogi uredniki in lastniki demokratičnih medijev. Le skupaj bomo močnejši. Zato vabim novinarje in publiciste, da se nam pridružijo: KLIK
Več o tej temi je objavljeno tudi v mojih knjigah Protestantino in Dalmatino. Knjigi sta še vedno na voljo za 15 oziroma 20 evrov (tino.mamic@gmail.com, knjigo pošljem po pošti). Z nakupom knjige lahko tudi posamezniki, ki kritiziramo medijsko krajino, storimo nekaj konkretnega v boju za svobodo medijev. To je tudi odgovor na vprašanje, kaj lahko v tem ponorelem svetu naredi slehernik, ki je sicer brez moči, da bi kaj spremenil. Tu ima vsak priložnost, da konkretno podpre medijske spremembe v državi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Ponovno bom gost danes ob 19.15, skupaj Sebastjanom Jeretičem. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi.

Nedopustno je, da predsednik Evropskega parlamenta žali in daje izjave, ki so lahko razumljene kot ozemeljske pretenzije Italije do Slovenije in Hrvaške. Predsednik Pahor je bil v reakciji zelo odločen, poslanci EPP pa veliko bolj medli. Hrvaški premier Plenković je verjetno tisti, ki je dosegel, da so se hrvaški in slovenski evroposlanci EPP po opravičilu predsednika parlamenta umaknili in utihnili. Slovenska SD se je tokrat pokazala kot bolj državotvorna in bolj domoljubna kot slovenski evroposlanci EPP. Škoda, da niso poslušali svojega slovenskega kolega Jerneja Vrtovca, ki stvari veliko bolj pozna.
Ja, slovenski partizani so v fojbe pometali več kot 3000 ljudi. Večinoma Italijanov …

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF).
Tovariš Tit Turnšek,

Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani.

Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slovenska…