Preskoči na glavno vsebino

Znaki za točko preloma

Sinočnja oddaja na državni TV, ki so jo poimenovali soočenje pred nedeljskimi volitvami, je bila v resnici oddaja (p)o četrtkovih demonstracijah. Namesto, da bi se politiki pogovarjali o tem, kaj bodo v novem parlamentu naredili za gospodarski razvoj, so morali na dolgo in široko razpravljati o tem, kaj je sovražni govor.

Stara slaba taktika

To je taktika politične levice in dominantnih medijev pred vsakimi volitvami. Namesto o tem, kaj je treba spremeniti gospodarstvu, šolstvu in pravosodju, v ospredje postavljajo ideološke teme: partizane, homoseksualce, splav, prihajajoče Arabce. Tokrat so na to nasedli tudi nekateri mediji in politiki iz demokratičnega tabora in začeli politike spraševati, kaj si mislijo o abortusu. Pa čeprav gre za debato o problemu, ki ga noben parlament ne bo rešil.
Janez Janša na trik ni nasedel. Janković mu je okoli Ljubljane postavil rdeče zvezde, a Janša na se je temu skobcu izognil. Vedoč, da to povečuje abstinenco volilcev in usmerja medijsko pozornost stran od pomembnih, povsem neideoloških problemov.

Razštelana levica

Politična levica pa je povsem pogrnila na izpitu. Povsem, oprostite slengizmu, "razštelana" je. Nobenega sodelovanja, nobene sinergije. Njeni volilci sploh ne vedo, kaj jim je storiti. Stara partija pa jim sploh ni jasno povedala, koga je treba volit. Levica se še naprej zaganja v Janšo, čeprav ji to ne bo prineslo nobenih dodatnih točk, saj novih sovražnikov Janeza Janše, ki bi zaradi sovraštva prišli na volitve in glasovali zanje ne morejo več ustvariti. S taktiko, da so SDS v anketah pokazali možnost, da postane zmagovalka volitev, so povzročili kontra učinek, saj je stranki podpora tudi v resnici narasla. Edino, kar jim je uspelo s ponarejanjem anket je, da so novim strankam zelo otežili vstop v parlament.

Razumska levica ostaja doma

Sinočnja debata je bila usmerjena povsem ideološko, kar pa bo imelo povsem nasproten učinek. Mnogi levičarji, razumni volilci socialdemokratske usmeritve, bodo v nedeljo ostali doma. V paralmentu namreč nimajo nobene zmerne levičarske stranke več. Vse bi nastežaj odprle meje mladim muslimanom iz arabskih držav, vse bi ukinile moški in ženski spol in vse bi dale homoseksualcem v posvojitev otroke. A takega prepričanja mnogi levičarji ne delijo. Levičarji so običajno tega prepričanja zato, ker si želijo socialno pravičnost in delavske pravice, ne pa zato, ker bi želeli islamizirati Evropo.

Tihi volilci 

Vse to so po mojem mnenju indici, da utegne v nedeljo nastopiti točka preloma. V glihi viži kot je zmagal Trump, ki so mu VSI mediji napovedovali poraz, bo lahko tokrat levica poražena. Tihi volilci, ki jih v ZDA ankete niso opazile, so tudi v Sloveniji. Spletna omrežja delujejo povsem mimo dominantnih medijev. To posebej velja za stranke, ki jim ankete merijo odstotek ali dva. Vstop Požarje v parlament zame ne bo nobeno presenečenje. Prepričan sem, da javnomnenjske agencije najbolj ponarejejo podatke ravno za LNBP. Upam, da se bodo zaradi teh manipulacij končno zganili tudi organi pregona in to raziskali.

Male stranke - jeziček na tehtnici

Male stranke namreč odžirajo poslance predvsem velikimi levičarskim strankam. Če v parlament poleg Požarja vstopi še kdorkoli od SLS, Zelenih ali Dobovška (razumska levica...), ostane stara levica na manj kot 45 poslancih.
Seveda se je treba zavedati, da male stranke zaradi strahu, da glasuješ v prazno, ne bodo dobile toliko kot bi dobile na poštenih volitvah. A ljudje dobro vedo tudi to, da na loteriji zadetka ne moreš dobiti, če - ne kupiš srečke.

PS

Mimogrede, večer pred volitvami v ZDA sem na tviterju napovedal, da bo zmagal Trump. Zaradi občutka, ki sem ga dobil med spremljanjem celotne kampanje, navkljub številkam.

PPS

Ker sem med oddajo zadnjih 10 minut zaspal :-), sem šele videl spot, ki naju je s soprogo na glas nasmejal KLIK. Razkril je, da Marjan Šarec laže in da se je večkrat sestal z Janezom Janšo. To bo odvrnilo precej volilcev od Šarčeve stranke. Šli bodo v abstinenco, k Novi Sloveniji največ pa k Požarju.

PPPS

Dan po volitvah, na katerih je Lista novinarja Bojana Požarja dobila slab odstotek glasov lahko rečem, da se je točka preloma v nekem smislu zgodila. Mi smo, kljub reformnemu programu, propadli. Je pa po dolgih letih zmagala desna sredina, ki bo zaradi razštelane levice bržkone sestavila močno vlado.Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost v četrtek, 21. junija ob 19.15. Skupaj z Radom Pezdirjem. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani sami lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo nekaj zoper medijsko enoumje v državi.
Trump je dosegel več, kot bi si lahko želel. Umiril je odnose z Rusijo in za pogajalsko mizo spravil Kima III. Seveda si je to to Kim Kako-mu-je-že-ime želel, ker so ga sankcije stisnile ob zid, a vendar gre za izjemen diplomatski dosežek. Dogodek desetletja.
(VVFaktor 153, KLIK, KLIK in KLIK)
Idiotizem je, da levica z davčnim sistemom prepoveduje luksuz. Bogati so vedno kupovali drage stvari in naš sistem jih sili, da to počnejo v drugih državah. (VVFaktor 148, KLIK)
Aktualna vlada ima srečo, da sta Hrvaška in Italija zelo zbirokratizirani državi, saj bi sicer ogromno podjetij pobegnilo iz države. (VVFaktor 148,KLIK)
Migracije iz kulturno sorodnih držav morajo …

Moj volilni program (33+)

Z Bojanom Požarjem sva se dogovorila, da kot kandidat zagovarjam svoja stara in znana stališča, s katerimi se tudi sam strinja. Glede kanabisa sva že oba povedala, da sam legalizaciji odločno nasprotujem. A Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP) je demokratična in neideološka stranka, ki je nastala, da bi razgradila globoko državo. Tu pa teme kot so partizani, evtanazija, legalizacija marihuane, splav ipd. ne igrajo nobene vloge. Levičarji tovrstne teme vedno lansirajo tik pred volitvami, da se potem kandidati prerekajo o tem, kdo je začel državljansko vojno leta 1941 in nimajo časa za predstavitev svojih gospodarskih programov. Mi na ta trik ne bomo nasedli. 33+ Bojan Požar se strinja tudi z mojimi programskimi dodatki, ki so sicer vsi v duhu programa njegove stranke, ki se bori proti korupciji in birokratizaciji. Programu Požarjevih 33 točk zato na tem mestu javno dodajam svoje poudarke. Najpomembnejša je: Šolska reforma Takoj zmanjšati obseg obveznega znanja za polovico. Učbeniki …