Preskoči na glavno vsebino

Zloraba nacionalnega radia (RTVS)

Združenje novinarjev in publicistov obsoja zlorabo nacionalnega radia za kampanjo proti oglaševanju na zasebni televiziji NOVA24TV
V torek, 2. oktobra 2018, je Radio Slovenija, ki ga vodi direktor Miha Lampreht, pripravil oddajo Vroči mikrofon z naslovom »Oglasi v slabi družbi«, s katero se je javni radio, ki ga financiramo vsi državljani, pridružil kampanji provladnega levičarskega aktivista Domna Saviča, da državna podjetja ne bi smela oglaševati v medijih, kot sta Nova24TV in Demokracija, ki sta svetovnonazorsko bliže opoziciji. Propagandna ost je bila nekoliko zakrita z naslovom »Oglasi v slabi družbi« in s tem, da so povabili tri strokovnjake in podjetje Telekom, kjer Savič že dalj časa neuspešno poskuša doseči spremembo oglaševalske politike. Iz Telekoma so udeležbo zavrnili. 

Predstavnika napadenega konkurenčnega medija na oglaševalskem trgu Nove24TV ali Demokracije pa iz javne RTV v studio niso povabili na enak način. So pa zato dali prostor Domnu Saviču, ki je znan politični aktivist vladnih strank, ki drugim očita žaljivost in sovražni govor, sam pa tako ravna. Zaslovel je denimo po zmerjanju drugače mislečih sodržavljanov v referendumskih kampanjah s klerotalibani in širjenjem strahu pred vnovično uvedbo verouka v osnovne šole, prepovedjo splava … Kot je zapisal Peter Jančič na portalu Spletni časopis, ga je vladajoča koalicija v prejšnjem mandatu izvolila v programski svet RTV, a je odstopil, ko mu lani ni uspelo doseči odstavitve direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker so na televiziji ravnali novinarsko pravilno in hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu omogočili, da je v intervjuju odgovoril na hudo obtožbo, da je fašist in ustaš. Odstopil je, ker direktorica ni bila odstavljena zaradi profesionalnega in povsem pravilnega ravnanja novinarja. Ko gre za medije, so opozicijske stranke v državi v podrejenem položaju, kar pod vprašaj postavlja poštenost izvedbe volitev. Vladajoča koalicija ima velik vpliv na javno RTV in tiskovno agencijo, posredno pa imajo preko levici naklonjenih lastnikov vladne stranke vpliv na vse večje tiskane medije. Ker je država največja lastnica podjetij, imajo vladne stranke vpliv tudi na delitev oglasnega kolača, in to tudi brez Domna Saviča in Radia Slovenija. Na javni RTV vladajoči imenujejo programski in nadzorni svet, ki izbereta ves poslovni in uredniški vrh. Oddaja javnega medija, ki je pod vplivom oblasti, katere namen je pozivati državna podjetja, naj nehajo oglaševati v redkih medijih, ki so naklonjeni opoziciji, je zloraba za izboljšanje lastnega položaja na oglasnem trgu ter za zmanjšanje odprtosti in širine medijskega prostora. Celo za vračanje v prejšnje čase, kjer je ena stranka nadzorovala vse medije.

Zaradi vsega tega v Združenju novinarjev in publicistov odločno protestiramo in pozivamo vodstvo nacionalnega radia in televizije, naj zagotovi profesionalne standarde v svojih oddajah in naj ne bo politično pristransko, saj RTVS mesečno plačujemo vsi slovenski davkoplačevalci. Hkrati Združenje novinarjev in publicistov ocenjuje, da tovrstni pritiski predstavljajo nedopusten napad na svobodo tiska in poskus onemogočanja tistih medijev, ki predstavljajo drugačne poglede od večine slovenskih medijev. Zato poziva slovensko javnost, naj se takšnemu organiziranemu nedopustnemu pritisku finančnega discipliniranja »politično nekorektnih« medijev odločno upre.

Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov

V Ljubljani, 4. oktobra 2018


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi.

Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju.
(Danev v Faktorju ob 19.15.)
Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki govori, kot…

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF).
Tovariš Tit Turnšek,

Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani.

Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slovenska…