Preskoči na glavno vsebino

Delavnice javnega mnenja

Referendumska nedelja je ponovno dokazala, da bi slovenske agencije za merjenje javnega mnenja morali preimenovati v delavnice javnega mnenja.
Javnomnenjske ankete so vse po vrsti napovedovale tesen izid vseh treh referendumov in visoko, rekordno udeležbo. 28 proti 72 pa še zdaleč ni tesen izid, kakor tudi ne 40 odstotna udeležba. Zakaj torej take napovedi?
Vloga javnomnenjskih agencij je v naši državi zelo podobna vlogi medijev. Prvič zato, ker oboji vplivajo na volilce. In drugič zato, ker ene in drugi z redkimi izjemami politično pomagajo levici in škodijo desni sredini. Ne pomnim, da bi v vseh zadnjih dvajsetih letih kaka predvolilna anketa namerila kaki demokrščanski stranki (SKD, SLS, NSi) več, kot je ta potem dobila glasov. Spomnim pa se kar nekaj takoimenovanih »presenečenj«, ko je krščanskodemokatska dosegla nekajkrat več glasov kot jih je izmerila anketa.  Strankam levice pa ankete praviloma vedno pokažejo več, kot jih potem dobijo na volitvah. Je to lahko slučajnost? Če bi to bila res »običajna« statistična napaka, bi enkrat namerila več, enkrat manj. Če pa gre za enako odstopanje, to ni več statistična, ampak sistemska napaka.
Kljub enimi in istim napakam agencije pojasnjujejo, da se volilci velikokrat v zadnjem trenutku premislijo. Povsem možno. Zanimivo pa je, da pa slovenski volilci, ki se v zadnji noči premislijo, vedno prestopijo od komunistov k demokristjanom.
Ravno zaradi neverodostojnosti anket obstajajo tudi napovedi agencij. Strokovnjaki vedo, kje so lahko odstopanja, zato anketo priredijo in bolj točno napovejo rezultat. Tako vsaj velja na Zahodu. A glej ga zlomka, pri nas tudi te napovedi praviloma podcenjujejo število glasov desne sredine in precenjujejo delež glasov levice.
Ali ni potemtakem nekaj narobe z agencijami? V moji deželi očitno ne, saj tega vprašanja nihče ne postavi. Celo medijski veleumi, ki jih že leta in leta spet in spet gledamo na nacionalni televiziji, tega sploh niso še opazili. Na sloviti FDV bi vendarle lahko to že vedeli, če pa pošiljajo študente pred volitvami v cerkve špijunirat, ali se morebiti kak duhovnik ne pregreši in omeni volitev, mar ne? Če pa na te sistemske napake opozori politik, se mu slabo piše. Eden se je že znašel pred sodiščem in bil zato ob nekaj jurjev. V opozorilo drugim.
Medijski strokovnjaki bi v 22. letu demokracije lahko že ugotovili, kaj je eden od glavnih razlogov za sistemsko napako. Namreč, povprečen Slovenec, ki voli desno sredino, svoje prepričanje glasno veliko težje prizna kot povprečen levičar. Ta kompleks manjvrednosti ali strah je še posebej velik med kristjani. To so, če zaradi uporabim izraz publicista Jurija Paljka, tisti Slovenci, ki hodijo k maši.
In rešitev? Bodisi spremeniti volilce bodisi zamenjati agencije.
Objavljeno v tedniku Demokracija, 9. junija 2011

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost septembra. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani sami lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo nekaj zoper medijsko enoumje v državi.
Oddaja VVFaktor je pomembna oživitev politično enostranske medijske krajine v državi. Lani sem bil zelo skeptičen, ko je vodenje prevzel Aljuš Pertinač, a se je izkazalo, da sem se zelo motil. (VVFaktor 158, KLIK in KLIK)
Trump je dosegel več, kot bi si lahko želel. Umiril je odnose z Rusijo in za pogajalsko mizo spravil Kima III. Seveda si je to to Kim Kako-mu-je-že-ime želel, ker so ga sankcije stisnile ob zid, a vendar gre za izjemen diplomatski dosežek. Dogodek desetletja.
(VVFaktor 153, KLIK, KLIK in KLIK)
Idiotizem je, da levica z davčnim sistemom prepoveduje luksuz. Bogati so vedno kupovali drage stvari in naš sistem jih sili, da to počnejo v drugih državah. (VVFaktor 148, KLIK)
Aktualna vlada ima sreč…

Moj volilni program (33+)

Z Bojanom Požarjem sva se dogovorila, da kot kandidat zagovarjam svoja stara in znana stališča, s katerimi se tudi sam strinja. Glede kanabisa sva že oba povedala, da sam legalizaciji odločno nasprotujem. A Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP) je demokratična in neideološka stranka, ki je nastala, da bi razgradila globoko državo. Tu pa teme kot so partizani, evtanazija, legalizacija marihuane, splav ipd. ne igrajo nobene vloge. Levičarji tovrstne teme vedno lansirajo tik pred volitvami, da se potem kandidati prerekajo o tem, kdo je začel državljansko vojno leta 1941 in nimajo časa za predstavitev svojih gospodarskih programov. Mi na ta trik ne bomo nasedli. 33+ Bojan Požar se strinja tudi z mojimi programskimi dodatki, ki so sicer vsi v duhu programa njegove stranke, ki se bori proti korupciji in birokratizaciji. Programu Požarjevih 33 točk zato na tem mestu javno dodajam svoje poudarke. Najpomembnejša je: Šolska reforma Takoj zmanjšati obseg obveznega znanja za polovico. Učbeniki …