Preskoči na glavno vsebino

Zaradi Thompsona je letela prva glava. Slovenska.

Zaradi nenastopa hrvaškega rock pevca Thompsona je v Sloveniji padla prva glava. Odstopljen je bil urednik Tednika Igor Pirkovič. Zoper njega so novinarski aktivisti na državni televiziji že takoj po objavi kratkega intervjuja s Thompsonom uprizorili javni linč. Zmerjali in obtoževali so ga po socialnih omrežjih in tako blatili svojega kolega. Iz prve roke vem, da nekateri novinarji niso bili takega mnenja, a so to MORALI početi.

Nadaljevanje komentarja na portalu www.domovina.je KLIK

O prepovedi rock koncerta pa sem napisal kolumno, ki je najbolj brana med vsemi članki portala KLIK


Izjava novinarskih združenj o grobem posegu v medijsko svobodo:


Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in 
Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) 
izražata ogorčenje in zaskrbljenost zaradi "odstopitve" Igorja Pirkoviča s položaja urednika oddaje Tednik na TV Slovenija. Kot se je izkazalo je odstopil zaradi nevzdržnih pritiskov in zato, da zavaruje tiste, ki so mu stali ob strani. Pogrom nad svobodnim izražanjem in uredniško oziroma novinarsko avtonomijo je dosegel cilj. Ampak, pozor, ne piše se leto 1970, pač pa 2017. Vse zaradi korektnega in povsem objektivnega pogovora s hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićem Thompsonom. Tako neargumentiranega pogroma nad prispevkom, ki je bil v javnem interesu, skorajda ne pomnimo. 
ZNP in HNiP zaradi omenjene histerije in pritiski izražamo oster protest. Vodstvo RTV Slovenija in njen Programski svet pa opozarjamo, da zaradi odnosa do obravnavanega prav sami odstopajo od elementarnih demokratičnih načel, saj gre za eklatantno izvajanje represije na svobodo govora, na pravico do informiranosti in na uredniško avtonomijo. Pirkovičev intervju s Thompsonom je očitno le sredstvo za obračun z novinarjem, ki ni v spregi s "politično korektnostjo", ki je za RTV skoraj že pregovorna. 
Po drugi strani pa so na TV Slovenija objavili intervju s Slavkom Goldsteinom, hrvaškim avtorjem knjige o Titu, ki je bil popolnoma nekritičen do zločinov nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Tita in kršitev osnovnih človekovih pravic v času njegovega režima. Ogorčeni smo, ker je novinarka Polona Balantič zlorabila oddajo o kulturi za poveličevanje nekdanjega jugoslovanskega diktatorja. Zaskrbljeni smo, ker RTV Slovenija uporablja dvojna merila in se miselno vrača v čase titoističnega totalitarizma. 

Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov (ZNP)
Hrvatski novinari i publicisti (HNiP)
1. junija 2017

Komentarji

 1. Gospod Mamič!
  Poslušal sem voduskovo oddajo v kateri ste nastopili tudi vi in komentirali zaplet s Tomsonovim koncertom v Mariboru. Povedano je bilo, da ste zgodoinar, zato sem še bolj pristrigel z ušesi, a vendar nisem bil povsem zadovoljen s komentiranjem.
  Dovolite, da vas opozorim na veliko napako, ki jo delate vsi zgodovinarji. Slovenci namreč nimao svoje zgodovine, nismo si je še napisali.
  Po 1. svetovni vojni so nam zgodovino napisali Srbi in z njo ne mremo biti zadovoljni in se ne znajdemo. Ne vemo kdo smo, ne vemo kje smo.
  Po drugi svetovni vojni so nam zgodovimo napisali boljšebiki, ki tudi niso bili Slovenci.Kot zgodovinar to dobro poznate. Zato nimamo zgodovine polpretekle dobe, niti sedanjosti, tako da še bolj lutamo v temi in še manj vemo, kdo smo in kje smo.
  Če bi vedeli, kdo smo in kje smo, Tomsonov koncert ne bi bil sporen.

  OdgovoriIzbriši
 2. Slovenski zgodovinarjoi so obsedeni s terorjem K&K monarhije, ki bi naj načrtno ponemčevala Slovence in jim jemala svobodo. Kako je to mogoče, ko pa še danes nihče ni presege ne Prešerna ne Cankarja?V K&K monarhiji smo Slovenci živeli vsi skupaj v eni državi.Izjema so bili le Rezjani.
  Po 1. svetovni vojni so Slovenijo razkosali in več kot polovica je bila razdeljena na Italijo, Avstrijo in Madžaesko. Doživeli smo med vsemi Evropskimi narodi najhujši poraz,saj noben narod ni bil tako razcepljen, kot ravno Slovenci. Kateri zgodovinar je sposoben o tem kaj napisati in javnost seznaniti. Presotanek Slovenije s e v Kraljevini Jugoslaviji ni smel imenovati Slovenije, ampak Dravska bnovina. To pa zato, ker je presotanek Sloveniji bil Srbom dodeljen kot vojni plen in smo Slovenci doživeli okupacijo. Na vseh železniških postajah so se ppojavili napisi krajev v cirilici in sicer, najprej cirilica, nato latinica, da se je ženavzven vedelo, da je tukaj Srbija. Tako je bilo tudi na zadnji slovenski postaji v Ratečah.
  Kdo si upa kaj napisati in zgodovinsko opredeliti to okupacijo?
  Potem je prišla 2. svetovna vojna in okupacija in seveda slavna boljševistična revolucija.
  Prišla je druga okupacija in Slovenci smo se utopili v Jugoslaviji. Danes namesto, da bi se osvobodili, smo ponovno okupirani in smo Slovenijo prodali bratsvu in enostnosti, ki nam vlada.
  O tem se sicer zelo plaho vodi bitka, ki pa nima izgledov za zmago.NOB očitno še v drugo osvobaja Slovence in nas brani od Tomsonov, časi pa nas z Ribljo čorbo. Četniki so pač naši in pika!

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

brez žalitev in samo s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Naslednjič bom gost v ponovitvah oddaje ob 19.30 med vikendom.

Lisici ne bomo dal čuvat kokoši. Isti ljudje in ista opcija se skrivajo tako pri Tešu kot pri 2. tiru. Zato je prišlo do referenduma. Oblast bi se morala zdaj obnašati kot skrben gospodar in razpisati referendum istočasno s predsedniškimi volitvami, da ne bo brez potrebe porabila še več milijonov davkoplačevalskega denarja. KLIK(VV Faktor  61)

Kje so odgovorni, da so v Mariboru naredili izredno stanje, podobno časom v Italiji pred prihodom fašistov na oblast, saj se je na sodišču izkazalo, da župan Kangler ni naredil nič nezakonitega?
KLIK(VV Faktor  61)

Helene Blagne, ki se je poročila Zaman, se je poročila v cerkvi in iz tega sredi Ljubljane v frančiškanski cerkvi naredila šov, čeprav je vzela ločenca. Zdaj pa je na cerkev pozabila, saj je ne rabi več. KLIK(VV Faktor  61)

Politična levica z lansiranjem vaških posebnežev za novega predsed…

Ustavite cenzuro na RTVS!

RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta. Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suvernosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo. Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?  V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno č…

Pet slovenskih držav

Zgodovino slovenskega naroda opisujejo ponavadi kot provincialno, Slovence pa kot hlapce in vedno zatirane. Številni učitelji zgodovine in slovenščine prepričujejo o nezgodovinskosti, majhnosti in hlapčevstvu slovenskega naroda, kar gre vedno na mlin tistim, ki to skušajo izkoristiti. Leta 1991 smo iz naroda postali nacija, radi poudarjajo nekateri, saj prej svoje države nismo imeli. Slovenska politična levica in skrajna desnica pa zametke državnosti iščeta v drugi svetovni vojni in narodnem odporu zoper okupatorja. Politična desna sredina jim oporeka, ker je bila v Sloveniji takrat tudi državljanska vojna. Vsak osnovnošolec pa bi moral vedeti, da je Republika Slovenija že peta (5.) slovenska država. Poglejmo si zgodovinska dejstva. Pozabljena prva slovenska država  Prva slovenska država je nastala okrog leta 630 na ozemlju sedanje avstrijske Koroške. Karantaniji so vladali slovenski knezi več kot stoletje, potem pa so okrog leta 745 zaradi avarske nevarnosti prosili za bavarsko zašči…