Preskoči na glavno vsebino

Zaradi Thompsona je letela prva glava. Slovenska.

Zaradi nenastopa hrvaškega rock pevca Thompsona je v Sloveniji padla prva glava. Odstopljen je bil urednik Tednika Igor Pirkovič. Zoper njega so novinarski aktivisti na državni televiziji že takoj po objavi kratkega intervjuja s Thompsonom uprizorili javni linč. Zmerjali in obtoževali so ga po socialnih omrežjih in tako blatili svojega kolega. Iz prve roke vem, da nekateri novinarji niso bili takega mnenja, a so to MORALI početi.

Nadaljevanje komentarja na portalu www.domovina.je KLIK

O prepovedi rock koncerta pa sem napisal kolumno, ki je najbolj brana med vsemi članki portala KLIK


Izjava novinarskih združenj o grobem posegu v medijsko svobodo:


Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in 
Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) 
izražata ogorčenje in zaskrbljenost zaradi "odstopitve" Igorja Pirkoviča s položaja urednika oddaje Tednik na TV Slovenija. Kot se je izkazalo je odstopil zaradi nevzdržnih pritiskov in zato, da zavaruje tiste, ki so mu stali ob strani. Pogrom nad svobodnim izražanjem in uredniško oziroma novinarsko avtonomijo je dosegel cilj. Ampak, pozor, ne piše se leto 1970, pač pa 2017. Vse zaradi korektnega in povsem objektivnega pogovora s hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićem Thompsonom. Tako neargumentiranega pogroma nad prispevkom, ki je bil v javnem interesu, skorajda ne pomnimo. 
ZNP in HNiP zaradi omenjene histerije in pritiski izražamo oster protest. Vodstvo RTV Slovenija in njen Programski svet pa opozarjamo, da zaradi odnosa do obravnavanega prav sami odstopajo od elementarnih demokratičnih načel, saj gre za eklatantno izvajanje represije na svobodo govora, na pravico do informiranosti in na uredniško avtonomijo. Pirkovičev intervju s Thompsonom je očitno le sredstvo za obračun z novinarjem, ki ni v spregi s "politično korektnostjo", ki je za RTV skoraj že pregovorna. 
Po drugi strani pa so na TV Slovenija objavili intervju s Slavkom Goldsteinom, hrvaškim avtorjem knjige o Titu, ki je bil popolnoma nekritičen do zločinov nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Tita in kršitev osnovnih človekovih pravic v času njegovega režima. Ogorčeni smo, ker je novinarka Polona Balantič zlorabila oddajo o kulturi za poveličevanje nekdanjega jugoslovanskega diktatorja. Zaskrbljeni smo, ker RTV Slovenija uporablja dvojna merila in se miselno vrača v čase titoističnega totalitarizma. 

Upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov (ZNP)
Hrvatski novinari i publicisti (HNiP)
1. junija 2017

Komentarji

  1. Gospod Mamič!
    Poslušal sem voduskovo oddajo v kateri ste nastopili tudi vi in komentirali zaplet s Tomsonovim koncertom v Mariboru. Povedano je bilo, da ste zgodoinar, zato sem še bolj pristrigel z ušesi, a vendar nisem bil povsem zadovoljen s komentiranjem.
    Dovolite, da vas opozorim na veliko napako, ki jo delate vsi zgodovinarji. Slovenci namreč nimao svoje zgodovine, nismo si je še napisali.
    Po 1. svetovni vojni so nam zgodovino napisali Srbi in z njo ne mremo biti zadovoljni in se ne znajdemo. Ne vemo kdo smo, ne vemo kje smo.
    Po drugi svetovni vojni so nam zgodovimo napisali boljšebiki, ki tudi niso bili Slovenci.Kot zgodovinar to dobro poznate. Zato nimamo zgodovine polpretekle dobe, niti sedanjosti, tako da še bolj lutamo v temi in še manj vemo, kdo smo in kje smo.
    Če bi vedeli, kdo smo in kje smo, Tomsonov koncert ne bi bil sporen.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slovenski zgodovinarjoi so obsedeni s terorjem K&K monarhije, ki bi naj načrtno ponemčevala Slovence in jim jemala svobodo. Kako je to mogoče, ko pa še danes nihče ni presege ne Prešerna ne Cankarja?V K&K monarhiji smo Slovenci živeli vsi skupaj v eni državi.Izjema so bili le Rezjani.
    Po 1. svetovni vojni so Slovenijo razkosali in več kot polovica je bila razdeljena na Italijo, Avstrijo in Madžaesko. Doživeli smo med vsemi Evropskimi narodi najhujši poraz,saj noben narod ni bil tako razcepljen, kot ravno Slovenci. Kateri zgodovinar je sposoben o tem kaj napisati in javnost seznaniti. Presotanek Slovenije s e v Kraljevini Jugoslaviji ni smel imenovati Slovenije, ampak Dravska bnovina. To pa zato, ker je presotanek Sloveniji bil Srbom dodeljen kot vojni plen in smo Slovenci doživeli okupacijo. Na vseh železniških postajah so se ppojavili napisi krajev v cirilici in sicer, najprej cirilica, nato latinica, da se je ženavzven vedelo, da je tukaj Srbija. Tako je bilo tudi na zadnji slovenski postaji v Ratečah.
    Kdo si upa kaj napisati in zgodovinsko opredeliti to okupacijo?
    Potem je prišla 2. svetovna vojna in okupacija in seveda slavna boljševistična revolucija.
    Prišla je druga okupacija in Slovenci smo se utopili v Jugoslaviji. Danes namesto, da bi se osvobodili, smo ponovno okupirani in smo Slovenijo prodali bratsvu in enostnosti, ki nam vlada.
    O tem se sicer zelo plaho vodi bitka, ki pa nima izgledov za zmago.NOB očitno še v drugo osvobaja Slovence in nas brani od Tomsonov, časi pa nas z Ribljo čorbo. Četniki so pač naši in pika!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo samo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov