Preskoči na glavno vsebino

Moj volilni program (33+)

Z Bojanom Požarjem sva se dogovorila, da kot kandidat zagovarjam svoja stara in znana stališča, s katerimi se tudi sam strinja. Glede kanabisa sva že oba povedala, da sam legalizaciji odločno nasprotujem. A Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP) je demokratična in neideološka stranka, ki je nastala, da bi razgradila globoko državo. Tu pa teme kot so partizani, evtanazija, legalizacija marihuane, splav ipd. ne igrajo nobene vloge. Levičarji tovrstne teme vedno lansirajo tik pred volitvami, da se potem kandidati prerekajo o tem, kdo je začel državljansko vojno leta 1941 in nimajo časa za predstavitev svojih gospodarskih programov. Mi na ta trik ne bomo nasedli.

33+

Bojan Požar se strinja tudi z mojimi programskimi dodatki, ki so sicer vsi v duhu programa njegove stranke, ki se bori proti korupciji in birokratizaciji. Programu Požarjevih 33 točk zato na tem mestu javno dodajam svoje poudarke. Najpomembnejša je:

Šolska reforma

Takoj zmanjšati obseg obveznega znanja za polovico. Učbeniki ostanejo isti, le snovi se vzame za polovico manj. Strokovnjaki menijo, da je celo za 2/3 prevelik obseg snovi. V osnovni šoli naj se ukinejo domače naloge. V dveh letih je treba prekopirati finski šolski sistem. Za študente je treba uvesti obvezno prakso v tujini. Šola mora v resnici postati brezplačna: staršem ne bo treba več kupovati knjig, učbenikov in delovnih zvezkov. Izenačiti je treba vse javno šolstvo: javne zasebne šole morajo dobiti enako denarja od države kot javne državne šole. Vzpodbujati je treba odpiranje novih javnih zasebnih šol in vrtcev, ker je to za davkoplačevalce bistveno ceneje od državnega šolstva. V šolah in vrtcih se prepove vsakršno obdarovanje učiteljev in vzgojiteljev, razen, če gre za poljsko ali domače cvetje.

Volilna reforma

Ukinitev Državnega sveta. Uvedba preferenčnega glasu, da volilec lahko izbere svojega kandidata. Volilna pravica na 16 let. Omejitev mandata izvršilnih funkcij na 2 mandata (župani) ali največ tri mandate (svetniki, poslanci). Takojšnja uvedba E-volitev. Ukinitev volilnega molka. Ukinitev ženskih kvot. Javnomnenjske ankete se lahko objavljajo samo v primeru, da se na internetu objavi tudi dokumentacija o izvedbi ankete. 
Zakonodajo spremeniti, da je vsaka nova vlada imenovana v 3 tednih po volitvah (če to deluje v Grčiji...).
V državni volilni komisiji mora sedeti polovica opozicije in polovica pozicije + en glas. En človek en glas: ukiniti dvojno volilno pravico madžarski in italijanski manjšini.
Referendum se izvede samo hkrati z drugimi volitvami, razen, če bi bilo treba čakati več kot 15 mesecev. Ukine se referendumski kvorum. 
Volitve predsednika republike se po zgledu vseh zahodnih držav prenese na parlament. Druga možnost je, da se predsedniku poveča pristojnosti (da postane dejanski zunanji minister in poveljnik vojske) in se potem volitve veže na volitve v evropski parlament, ki so ravno tako vsakih pet let. Državnozborske volitve se uzakonijo na določen datum (recimo prva nedelja novembra), da se izognemo političnemu kupčkanju pred vsakim razpisom volitev. Izredne volitve se lahko izvede prej, a so naslednje volitve spet tri ali štiri leta po njih na določen datum (recimo prva nedelja oktobra). Sklic parlamenta je na drugi na petek po volitvah. Glasovanje o mandatarju se izvede na določen datum (prvi petek decembra). Ministrski zbor se v parlamentu potrdi v paketu, zadnji petek pred božičem. Vlada priseže in nastopi mandat 1. januarja.

Meje

Dosledno spoštovanje schengenskih pravil. Povsem ustaviti spontane migracije. Uvoz delovne sile mora biti hiter in usklajen z delodajalci. Migracije iz kulturno sorodnih držav morajo imeti prednost pred kulturno in civilizacijsko oddaljenejšimi migranti. Prednost imajo slovenski izseljenci, narodi podobnih jezikov (Slovani), sorodniki slovenskih državljanov, kulturno in civilizacijsko podobni narodi. Zaradi invazivnosti islamizma, kar se opaža v vseh zahodnih državah, je nujna posebna previdnost do muslimanskih imigrantov. O tem je jasna tudi točka št. 20 Bojana Požarja: "Okrepitev nadzora na mejah zaradi preprečevanja nezakonitega priseljevanja. O tem, kdo prestopa državno mejo, mora odločati država, ne pa tihotapci ljudi." Pa tudi točka 33: "Šengenska meja 2018 naj bo na hrvaško-srbski meji, ne pa na slovensko-hrvaški meji."

Decentralizacija države

Takoj ustanovimo pokrajine. Tri pokrajine so dovolj: Primorska, Kranjska, Štajerska s Koroško in Prekmurjem. Takojšen začetek gradnje četrte prometne osi (Slovenj Gradec-Novo mesto) in Keltike (Tolmin-Idrija-Ribnica-Kočevje). Takojšen začetek gradnje hitre železnice Maribor-Koper. V kolikor na ljubljanskem gradu takoj ne zamenjajo občinske zastave z državno, se začne postopek selitve prestolnice v Celje. Višje štipendije za študente iz oddaljenih krajev. Vlada, ministrstva in predsednik države se za dva dni v mesecu preselijo v druga slovenska mesta.
Primorska je samostojna in enotna pokrajina. Z grbom in zastavo. Sedež pokrajine naj bo v Ajdovščini, Vipavi ali Postojni. Razlog je geografski, saj iz Bovca prideš prej do Ljubljane kot do Kopra.
O tem govorita tudi točki Požarjevega programa:
17 Zakonska obveza vseh osnovnih šol in vrtcev, da hrano kupujejo pri slovenskih kmetih.
32 Vzpostavitev tradicionalnih slovenskih dežel /pokrajin, oziroma deželnih / pokrajinskih vlad, v roku 4 let.
Decentralizacija se mora začeti v glavah. Slovenija je veliko večja kot mesto znotraj ljubljanske obvoznice.

Davki 

DDV je treba zmanjšati takoj na 20 (oz. 10%). Tudi zato, da ga bodo lahko ljudje računali brez kalkulatorja.
Takojšnja ukinitev davka na knjige (posledično se ukine tudi subvencije) in časopise.

Prometna reforma

Prepoloviti število prometnih znakov. Radarji se postavljajo samo na nevarnih točkah, ne pa na točkah za polnjenje državnega proračuna. Znižanje kazni za napačno parkiranje. Prepoved t.i. sodne takse, ki jo ob pritožbi zaradi kazni samovoljno zaračunava občina Ljubljana. Preureditev krožišč, da bodo brez posebnih pravil, ki jih noben tujec ne pozna in jih imamo samo v Sloveniji (prevzeti model, ki ga imajo v Veliki Britaniji). Izpit lahko opravijo 16 letniki. Za mlade voznike veljajo omejitve le pri moči motorja vozila, ki ga vozijo. Ukiniti je treba modre oznake za avtocesto, ker to samo povečuje zmedo. Vse ceste so bodisi "zelene" (avtoceste)  bodisi "rumene" (navadne ceste), višjo ali nižjo dovoljeno hitrost pa uravnavajo prometni znaki.

Arhivi

Liberalizacija dostopnosti arhivov po zahodnih zgledih. Arhiv in državni organ ni odgovoren za morebitno nezakonito objavo podatkov, ampak je odgovoren izključno avtor objave. O morebitnih kršitvah odloča nagla inšpekcija, ki razsodi v 48 urah. Država v enem letu vrne lastnikom ukradene matične knjige, zase in za državljane pa v skladu z zakonom objavi digitalno verzijo starejših matičnih knjig na internetu. Podatki iz matičnih knjig postanejo javno dostopni: rojstne knjige po 70 letih (javna objava je dovoljena po smrti ali 100 let po nastanku), poročne knjige po 50 letih, mrliške knjige pa takoj. Pridobivanje in vpogled novejših podatkov je možno ob izjavi, da se stranka zaveda zakonskih omejitev uporabe teh podatkov. Slovensko rodoslovno društvo mora dobiti status nacionalnega pomena in stalno sistemsko finančno podporo s strani države zaradi ohranjanja nacionalne in narodne dediščine.

Enake možnosti

Ukinitev ženskih kvot v politiki in urada za enake možnosti. V kolikor se to ne zgodi, se uvede moške kvote v sodstvu, zdravstvu in šolstvu.

Komentarji

  1. Ukinitev Državnega sveta teraj teeljit premislek. Sedanja sestava ni pravilna, saj je v bistvu preslikava parlamenta, se pravi enaka politična struktura z drugimi osebami.
    Držani svet mora biti neodvsno pred vsem strokovno telo, ki mora ocenjevati delo politike s strokovne plati in sevda korigirati nesmisle, ki jih politika ustvarja.
    Zelo lep priker kako naj deluje državni svet je bila strokovna razprava o drugem tiru. V tej razpravi so strokovnjaki dobesedno razstgali Ceararja njegovo tatinsk mamarilo in pokazali, zablodo 2. tira. Če bi bilo takšnih razprav več, bi državni svet bil zelo koristen. Če bi še imel moč z vetom preprečevati neumnosti, tako, da bi bile njegove odločitve dokončne, bi marsikakšno neumneost preprečil in bi se izkazal za koristnega.
    Tako pa je državni svet surogat za SZDL, ki ga je v ozadju vodila partija in je bil njen prikriti organ.

    OdgovoriIzbriši
  2. Meje! V tem delu je kar nekaj nesmislov. Slovenci smo majhen narod in težiti moramo, da ohranjamo svojo identiteto. Smo krščanski narod in krščanstvo je naša identiteta. Ko se v programu zavzemate, da je prihod tujcev podobnega govornega področja možen, je potrebno takšno možnost zaostriti. V Slovenijo prihahajo predvsem ljudje iz Bosne, Srbije in Kosova. Bosanci so Srbi, ali Bošnjaki . Iz Srbije prihajajo Srbi, iz Kosova pa Kosovarji, torej muslimani.
    Oboji so za Slovenijo neprimerni. Kosovarji in Bošnjaki se nočejo integrirati. Še več, na silo demonstrirajo svoj islam. Ko smo bili še v skupni državi na ulicah praktično ni bilo videti muslimank, prav tako ni bilo nobenih đamij. Bolj ali manj so se muslimani morali integrirati. Sedaj pa se nikakor nočejo , kar pomeni, da Slovenci izgubljamo svojo identiteo.
    Pri Srbih je problem še večji. Oni vse od ustanovitv Jugoslavije gojijo kult srbskega imperija. Tako se tudi obnašajo. Še vedno, oziroma vedno bolj štejejo Slovenijo za svojo kolonialno posest, ki jo lahko po mili volji izkoriščajo. Koliko kapitala je odteklo iz Sloveniji po Savi navzdol? Med manjkajočimo desetinami milijard, ki so jih pokradli ganksterji v Sloveniji, je znaten del odtekel po Sav navzdol. Nihče si V Sloveniji ne upa podati analize, koliko je tega denarja. Sedaj se vrača in tako postaja Ljubljana srbsko mesto, najlepše srbsko mesto na svetu, kakor trdi srbski župan Zoran Janković. Včasih je slavni Krleža rekel, da se Balkan začenja pod teraso hotela Esplanade v Zagrebu. Danes je ta meja pomaknjena na zahod in sicer se začne v Ljubljani, morada že na kolodvoru ali avtobusni postaji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa še o šolstvu. Nujno je potrebno iz šolskega kurikula vreči vso ideološko navlako. Šolski sistem je doživel v samostojni Sloveniji najmanj spremeb. Še vedno se naša mladina izobražuje v duhu zrelega komunizma in revolucije in še vedno bijemo borbe z Namci in Italijani. Še vedno se bojujemo proti fašizmu in krutemu kapitalizmu. Dokaz za to so ideološlki zmedenci, ki so se prerinili v palament in pričakovati je, da se bodo na bližnih volitvah še okrepili.Kam to vodi si lahko samo mislimo. Ali je res Severna Koreja tako daleč? Vidimo, da je Vanezuela že pred vrati!
    Ne vem, ali nam režejo kruh partizani, ali Nemci, katerim prodamo tretjino proizvodnje?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Sprejeti bodo samo komentarji brez žalitev in s pravim podpisom (ime, priimek in kraj)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov