Preskoči na glavno vsebino

Štajersko stoletje


Nič nimam s Štajersko, niti kakih zelo oddaljenih korenin. Imam le ljubezen do soproge, Ljubljančanke s štajerskimi koreninami. Imam pa tudi ogromno simpatije do Štajercev, saj mi je bila vedno všeč njih odločnost, povezana s kleno ljubeznijo do domovine.

Staro zavezništvo

Maribor je zmogel postaviti spomenik
knezu Koclju. V Ljubljani so imeli
težave celo s spomenikom Maistru.
Primorci, ki nas je le še četrt milijona, imamo v Štajercih zaveznika. Ne le zaradi odprtosti, veselega značaja in domoljubja. Štajerci so naše emigrante, ki so bežali pred fašizmom, odprtih rok sprejemali medse. Tudi prednike velikega pisatelja in akademika Zorka Simčiča. In pa, seveda, prednike novinarja Bojana Požarja. A Primorci tudi danes vidimo v Štajercih, ki jih je trikrat več kot nas, zaveznika v boju proti ljubljanskemu centralizmu. Zato sem bil v nedeljo žalosten, ko je nogometna lovorika šla v Ljubljano.

Odločilna tekma

Naslednjo nedeljo bo še ena, odločilna tekma. A ta ne bo odločala, kdo bo eno leto v svoji vitrini gledal pozlačeni pokal. Ta tekma bo odločala, kdo bo štiri leta vodil celotno državo. Na volitvah bomo odločali, ali bodo spet zmagale samo stranke s sedežem v Ljubljani.
Prepričan sem, da si bo Maribor že prihodnje leto vrnil naslov nacionalnega nogometnega šampiona. V politiki pa bo popravni izpit šele čez štiri leta. Če zmagajo Šarec, SD in Desus, pa bomo čez štiri leta imeli povsem drugačno tekmo. V nasproti ekipi bo namreč veliko novih okrepitev. Prišli bodo mladi Arabci, saj bo treba zapolniti izpraznjeni prostor 10.000 Štajercev, ki bodo s trebuhom za kruhom šli začasno ali za stalno v tujino. Še ena leva vlada bo v naslednjih štirih letih iz države pregnala 20.000 mladih izobražencev. V tem času pa nas bodo v gospodarskem razvoju prehiteli še Madžari, Slovaki, Poljaki in Estonci.
To ni predvolilna kampanja, to so povsem preproste številke, to je matematika.

Lublana je bulana

V Ljubljani teh problemov ne vidijo. Ta pojav poznamo. Že prva ljubljanska vlada leta 1918 generalu Maistru ni dovolila, da bi zavzel Koroško. Vemo tudi, da je za zavzetje  Maribora general Maister naredil veliko mimo volje Ljubljane.
Želim si, da bi Maribor ponovno nekaj naredil mimo volje Ljubljane. Želim si, da bi Štajerci podprli edino stranko, ki v novem parlamentu ne bo imela sedeža v Ljubljani. In ponovno pokazali, da ljubljanska perspektiva ni edina.
Na ta način bi se tudi maščevali mačehovski politiki Ljubljane do vseh krajev tostran ljubljanske obvoznice. Razumljivo je, da ljudje zato ostajajo doma in sploh ne gredo na volitve. To je očiten znak protesta. Nič čudnega, da se je celo v Ljubljani ustalila fraza Lublana je bulana. Napisano v ljubljanščini, kakopak. Zato, ker je je ljubljanščina celo na državni RTVS začela izpodrinjati slovenščino. Druga narečja namreč v očeh elite niso "urbana". Niso "cool". Niso "ahinsplah", saj so provincialna. Zato tudi na ljubljanskem gradu plapola ljubljanska zastava, ne pa nacionalna. Ker mnogim Lublana pomeni več kot domovina.

Pokažimo zobe

Sam pa sem prepričan, da je močnejšemu nasprotniku bolje pokazati zobe kot pa se mu samo tiho umakniti. Zato se proti ljubljanskemu centralizmu že desetletja borim z besedo. V nedeljo se mu bom zoperstavil tudi s političnim bojem. Zmaga v tej tekmi pa je pomembnejša celo od zmage v nogometnem prvenstvu.
Štajerci ste nam, Slovencem, pred točno sto leti enkrat že rešili kožo. Prosim, pomagajte nam še enkrat in obkrožite Listo novinarja Bojana Požarja. Hvaležni smo Vam, da smo prav zaradi Vas kot narod preživeli zadnje stoletje. Brez Štajerske bi namreč Slovenije danes ne bilo več na zemljevidu.
Stoletje po prelomnih dogodkih na Štajerskem se nadejam, da bodo slovenski voz iz blata ponovno porinili Štajerci. To bi bilo štajersko stoletje.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah. 
Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, ki sta podlagi za človekov način raz mišljanja v nekem social nem ok…

VV FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje VV Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost v četrtek, 21. junija ob 19.15. Skupaj z Radom Pezdirjem. Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani sami lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo nekaj zoper medijsko enoumje v državi.
Trump je dosegel več, kot bi si lahko želel. Umiril je odnose z Rusijo in za pogajalsko mizo spravil Kima III. Seveda si je to to Kim Kako-mu-je-že-ime želel, ker so ga sankcije stisnile ob zid, a vendar gre za izjemen diplomatski dosežek. Dogodek desetletja.
(VVFaktor 153, KLIK, KLIK in KLIK)
Idiotizem je, da levica z davčnim sistemom prepoveduje luksuz. Bogati so vedno kupovali drage stvari in naš sistem jih sili, da to počnejo v drugih državah. (VVFaktor 148, KLIK)
Aktualna vlada ima srečo, da sta Hrvaška in Italija zelo zbirokratizirani državi, saj bi sicer ogromno podjetij pobegnilo iz države. (VVFaktor 148,KLIK)
Migracije iz kulturno sorodnih držav morajo …

Moj volilni program (33+)

Z Bojanom Požarjem sva se dogovorila, da kot kandidat zagovarjam svoja stara in znana stališča, s katerimi se tudi sam strinja. Glede kanabisa sva že oba povedala, da sam legalizaciji odločno nasprotujem. A Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP) je demokratična in neideološka stranka, ki je nastala, da bi razgradila globoko državo. Tu pa teme kot so partizani, evtanazija, legalizacija marihuane, splav ipd. ne igrajo nobene vloge. Levičarji tovrstne teme vedno lansirajo tik pred volitvami, da se potem kandidati prerekajo o tem, kdo je začel državljansko vojno leta 1941 in nimajo časa za predstavitev svojih gospodarskih programov. Mi na ta trik ne bomo nasedli. 33+ Bojan Požar se strinja tudi z mojimi programskimi dodatki, ki so sicer vsi v duhu programa njegove stranke, ki se bori proti korupciji in birokratizaciji. Programu Požarjevih 33 točk zato na tem mestu javno dodajam svoje poudarke. Najpomembnejša je: Šolska reforma Takoj zmanjšati obseg obveznega znanja za polovico. Učbeniki …