Preskoči na glavno vsebino

Međugorski teden mladosti

Kraj, kjer mladi molijo na kolenih več ur, nune pa plešejo
50.000 mladih na kolenih je prizor, ki je že sam po sebi dovolj zgovoren. A že nekaj trenutkov kasneje ta ista mladostna množica vzvalovi, zastave zavihrajo in roke se dvignejo. Pred oltar stopijo mlad(ostn)e redovnice v dolgih oblačilih in v slogu filma Nune pojejo začnejo plesati in poskakovati, kar publika vzneseno ponavlja.
V času, ko mlade tako radi obsojamo, pripisujoč jim razvajenost, droge in seksualno promiskuiteto, je pravi čudež, če se v nekem mestecu na Balkanu zberejo tisoči mladih z vsega planeta, ki polni veselja aplavdirajo čistosti in dolge ure preživijo v molitvi.
Več kot 700 od teh je prišlo iz Slovenije, od tega več kot 200 s Primorske. Večina je prišla z avtobusi - vsaj tistih, ki so se udeležili festivala v celoti od nedelje do včeraj. Približno enako dolgo pot pa je skupina mladih iz hrvaškega Pulja - prehodila. Na cilj so prispeli po 17 dneh hoje. Mladi iz okolice italijanskega Bergama pa so se na 1000 kilometrov dolgo pot odpravili s kolesi.
Slovenščina je enakovredna
Slovenci so kot redni gosti Međugorja uveljavili tudi slovenščino kot enega od jezikov, v katerega se prevaja bogoslužje. Trgovinice za pet evrov prodajajo mini tranzistorje, s katerimi obiskovalci lovijo radijske postaje s simultanim prevajanjem v angleščino, francoščino, italijanščino, španščino, potrugalščino, poljščino, češčino, slovaščino, ruščino, madžarščino, romunščino, korejščino, arabščino, kitajščino in slovenščino. Okoli 500 duhovnikov, ki spremljajo romarje in vsak večer somašujejo, pa je na voljo za spoved v vseh možnih jezikih. Tudi petje in molitev rožnega venca poteka izmenično v naštetih jezikih.
V veliko pomoč je napredna tehnologija, ki omogoča prenos zvoka in slike s pomočjo interneta do vsakega kotička našega planeta. Neposredni prenos festivala po spletu je tako samo prvi dan spremljalo dodatnih 20.000 virtualnih udeležencev.
Svet(ovn)a vas za mir
Međugorje je bilo pred tremi desetletji še revna in neznatna vasica v zahodni Hercegovini. Svetovno slavo je dosegla junija 1981, ko je šest otrok povedalo, da se jim je prikazala Devica Marija. Čeprav jim mnogi še danes ne verjamejo, pa je tjakaj doslej poromalo že več kot 50 milijonov ljudi. Število vsako leto narašča, saj gre za edini kraj na svetu, kjer se Marija prikazuje stalno.
Njeno sporočilo je univerzalno in namenjeno vsem, tudi tistim, ki v Boga ne verjamejo: prizadevajte si za mir. Prišlo je v pravem trenutku, saj je že desetletje zatem zvezna Jugoslavija razpadla v krvavi vojni. Da sporočilo ni povsod naletelo na gluha ušesa, dokazuje primer, ko sta se pred cerkvijo objela nekdanji pripadnik teroristične organizacije IRA in britanski vojak, ki sta še nekaj let pred tem v Belfastu streljala drug na drugega.
Mladifest
Mladi so v tem kraju miru dobili svoj poletni festival pred 21 leti. Od takrat je število udeležencev strmo raslo. Letos so prišli iz kakih 65 držav. “Vsako leto prideva sem, saj je to nekaj izjemnega. Mladostna energija navduši vsakogar,” je povedal sivolasi Bric, ki že nekaj let ne izpusti nobenega festivala. Festival mladih ali, kot se uradno imenuje, Mladifest, je namreč postal zelo priljubljen tudi med starejšimi. Prizori, ko se stare mame, ki si pri hoji pomagajo s palico, pomešajo med mlade ter ploskajo in migajo z boki, zato niso nič posebnega.
Mladi ure in ure preživijo skupaj v molitvi, petju in zabavnem programu. Veliko pozornosti je posvečeno pričevanjem ljudi, ki so osebno doživeli spreobrnitev, čudež ali neverjetno osebnostno spremembo. Damir Stojić je opisal svoje odraščanje v “MTV-kulturi” v rojstnem kanadskem Torontu, ki pa se je nepričakovano iztekla v povsem drugo smer: postal je duhovnik in kot študentski kaplan začel projekt Na kavo s kaplanom. “Ni Eva prva grešila,“ je presenetil poslušalce z izjavo in razlago, da je Bog ukazal Adamu, naj gospoduje Zemlji, ta pa je kačo spustil v rajski vrt. Telo je po njegovih besedah nekaj lepega in svetega, zato je prepričan, da je cerkvena poroka sklenjena šele v postelji: “Ko poročim mlad par, jima čestitam šele v nedeljo zjutraj.“
29 let prikazovanj
Kljub mladinskemu programu pred oltarjem na prostem, ki so ga postavili za cerkvijo, pa je bilo ponedeljkovo jutro v znamenju prikazovanja. Šest otrok, ki so danes že odrasli in poročeni, pričuje o prikazovanjih vse do danes. Trem, ki so od Marije izvedeli vseh deset skrivnosti o nekaterih prihodnjih svetovnih dogodkih, se sicer prikazuje samo občasno, trem pa še vedno vsak dan. V ponedeljek zjutraj so tako romarji povsem preplavili vasico Bijakovići ob vznožju hriba Crnica, kraja prvega prikazovanja. Napovedano je namreč bilo, da bo imela videnje Mirjana Dragićević Soldo (45).
Ljudje, ki jim uspe priti v neposredno bližino prikazovanja, vidijo samo, kako se vidkinja z očmi, uprtimi v neko točko visoko pred seboj, z nekom tiho pogovarja. A vendar jih veliko premaga ganjenost in padejo v neutolažljiv jok. Drugi polglasno molijo rožni venec.
Vidkinjo je spremljal ducat postavnih fantov v rumenih majicah, da si je sploh lahko utrla pot med romarji. Nekaj ur kasneje so v župnijskem uradu že natisnili najnovejše Marijino sporočilo. “Ne dovolite hudiču, da vam odpira poti zemeljske sreče, na katerih ni mojega sina. Otroci moji, ta pota so napačna in kratkega veka,” se glasi del šestvrstičnega sporočila, ki so ga oštevilčili z zaporedno številko 439.
Resnica
O resničnosti međugorskih pojavov, številnih čudežev na nebu, več kot 400 dokumentiranih nepojasnjenih ozdravljenj in tisočih “malih” čudežev, o katerih pripovedujejo romarji, zadnje besede seveda ni moč izreči. Ne le znanstveniki, tudi Cerkev o tem nima enotnega mnenja. Lokalni škof, že drugi po vrsti, govori o halucinacijah. V Međugorju zato seveda ni priljubljen. “Hvalabogu letos odhaja, saj je premeščen. To mu seveda ni po volji, saj ima v Mostarju svojo mlekarno, ki mu prinaša lep dohodek. A povejte mi, kaj bo škofu mlekarna?“ se jezi domačinka, ki na svojem domu redno gosti slovenske romarje.
A kot se zdi, se mladi romarji ne obremenjujejo s tovrstnimi dvomi in spori, ki že desetletja trajajo med hercegovskimi frančiškani in mostarsko škofijo. V kraju med gorami jim je namreč lepo, in to jim je dovolj.
besedilo in fotografije TINO MAMIĆ

“Sem Korejec, a živim v ZDA. Za pot me je navdušila mama, ki je v Međugorju že bila. Tu čutim sproščenost, mir, božjo bližino in srečo. Razumem tudi, kaj Bog hoče od mene. Najbolj všeč mi je molitvena ura pred Najsvetejšim.” Augustine Yu, Maryland, ZDA

Čeprav je pot iz Kolumbije do sem dolga in precej draga, pa je vredno, ker te Gospa osreči. Všeč mi je tukajšnja pokrajina, saj ni morja in polnih plaž, ampak veliko skal in hribov. To je res nekaj posebnega.”
Juan Carlos Puerto, Bogota, Kolumbija

“Čudovito je, kot raj na Zemlji. Čutim mir. Tu dobiš stik z mladimi iz vsega sveta, zato sem pripeljala tudi svoja otroka. Potovanje je sicer zelo drago, 3000 evrov, a se splača.”
Valeria Eduard Edouarzi, Martinik (francoski departma v Karibskem morju)

“Na festivalu sem bil prvič že lani. Všeč mi je zaradi dobre družbe in duhovnosti. Poglobiš se vase. Najbolj všeč mi je bila spoved, saj je drugačna kot doma. Všeč so mi dobre pridige in pesmi, pri katerih se tudi zapleše.” Blaž Božič, Slap ob Idrijci

“Večkrat sem že bila tu, vsako leto pa prihajam na festival. Međugorje je nekaj posebnega, kraj milosti in božje bližine. Tu se čuti nekaj močnega. Vedno mi da novo moč, zagon in pogum, da kaj slabega spremenim.”
Sabina Lipušček, Dolenja Trebuša

“Tu sem prvič. Prišel sem, ker so mi za festival povedali prijatelji. Hotel sem doživeti nekaj novega. Najbolj všeč mi je maša, ki je zelo drugačna od naše. Vsi sodelujejo in plešejo, pri nas pa nihče nič ne miga.”
Rok Rejc, Most na Soči

Hrib Križevac z betonskim križem je obvezna romarska točka




Državna zastava Bosne in Hercegovine je v povsem hrvaški zahodni Hercegovini zelo redka


Kljub vrsti spovednic večino spovedi opravijo kar na prostem

Vidkinja Mirjana si s pomočjo postavnih domačinov v rumenih majicah utira pot med ljudmi. Vidci ne govorijo veliko o desetih od Marije zaupanih skrivnostih. "Na prihodnost sveta posameznik ne more veliko vplivati, bolje je biti pripravljen na svojo zadnjo uro, da nas ta ne preseneti," z nasmehom odgovarja vidkinja Mirjana Dragičević Soldo.


Objavljeno v Primorskih novicah 7. avgusta 2010


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Vili Ščuka: Človek, ki je samo potrošnik, je bolnik

Znani novogoriški zdravnik in psihoterapevt Viljem Ščuka (79) je svojo poklicno pot začel kot zdravnik s socialnim čutom. Naletel je na otroke v stiski in jim začel pomagati v različnih težavah.  Starejši INTERVJU  z Vilijem Ščuko  o marihuani: KLIK Nekaj let je delal z odvisniki od drog, alkohola in iger na srečo. Kljub uspešnosti pri zdravljenju narkomanov pa je moral projekt zapustiti, ker ni pristajal na drago metadonsko metodo. Spraševal se je, koliko je človek gospodar svojega telesa in svojih strasti. Ali je samo sesalec, pa čeprav z doktoratom, ali je tudi človek? Po upokojitvi je napisal večkrat razprodano knjigo Šolar na poti do sebe. Državo in šolnike skuša prepričati, da bi začeli drugače razmišljati, in začeli vlagati v razvoj osebnosti. Nenazadnje so s podobnim projektom Finci ustvarili tudi zgodbo o gospodarskem uspehu. Ali si niso vse ugotovitve terapevtov in psihologov glede sodobne družbe in vzgoje precej podobne? Človekova biokemija in nevrofiziologija, k

FAKTOR (moja gostovanja)

Tu so oddaje Faktor na TV 3, v katerih sem gostoval in jih najdemo tudi na spletu. Prihodnjič bom gost danes ob 19.15.  Hvala za vse komentarje in delitve teh informacij. Samo državljani lahko s širjenjem pravih informacij po spletu naredimo kaj zoper medijsko enoumje v državi. Duhovniki doživljajo velike pritiske. Zaradi demografskih sprememb in birokracije so vse bolj obremenjeni. Večinoma preobremenjeni, velikorkat izgoreli. A ostajajo tiho in delajo naprej. Mediji so do njih neprizanesljivi in velikokrat sovražni.  V zadnjih letih pa jim največ škode naredi peščica homoseksualno aktivnih duhovnikov, kar je glavni vzrok za pedofiliske zločine. Slovenski škofje bi zato morali duhovnike bolj zaščititi, predvsem tako, da bi brezkompromisno začeli boj proti homoseksualnemu lobiju. (Danev v Faktorju ob 19.15.) Šoltes je kot politik zelo priljuden in všečen. Daje vtis zmernega in razumnega politika. To je za Slovenijo dobro. Hkrati pa to pomeni tudi, da gre bolj za politika ki go

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Turnšku

Dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, je napisal Titu Turnšku, predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo kot ponosni vnuk sodelavca Osvobodilne fronte (OF). Tovariš Tit Turnšek, Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani. Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slov